Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Warmdak

Het warmdaksysteem is het meest toegepaste daksysteem in de utiliteitsbouw in Nederland.

« terug naar Gevel- en daksystemen

Een warmdak is een geïsoleerd daksysteem, bestaande uit een geprofileerde staalplaat met daarop een isolatie en een waterdichte afwerking. De dakplaat is een geprofileerde staalplaat met trapeziumvormige doorsnede voor toepassing in platte (of licht hellende) daken (afb. 2.25). De dakplaat overspant van dakligger tot dakligger (of van gording tot gording) en dient als constructieve ondergrond voor het isolatiepakket en de waterdichte dakafwerking. Deze opbouw heet een warmdak-constructie.

Bij industriële gebouwen functioneert de geprofileerde staalplaat in veel situaties tevens als dampremmende laag. Bij gebouwen met een hoge vochtproductie echter is het beter om op de geprofileerde staalplaat een afdichting en/of een extra dampremmende laag (folie) toe te passen.


Eenvoudige, handmatige montage van een warmdak-constructie. Woonhuis Krispijn in Mijnsheerenland, ontw. en foto: Architektenburo Roos en Ros

Literatuur

Dit is een korte samenvatting van paragraaf 2.1 uit het boek Hallen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in onderstaande publicatie. Klik op de afbeelding van de cover of de titel van het boek. Daar is ook de mogelijkheid om deze publicatie te downloaden (als deze gratis is) of deze te bestellen (als deze niet gratis is).

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels

Gratis • Deze brochure laat geprofileerde staalplaat zien als daken gevelbekleding. Opgeklommen van de golfplaat op de nissenhut komt de geprofileerde plaat nu ook voor als hoogwaardige gevelbekleding in alle  bouwsegmenten.

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2010, formaat A4, 72 p.

Hallen

De publicatie Hallen opent met een toelichting op de algemene aspecten en aandachtspunten bij het ontwerpen van (stalen) hallen, waaronder typologie en gebruiksfuncties, contractvorming, bouwproces, bouwkosten en duurzaamheid. Vanaf hoofdstuk 2 steekt de publicatie van wal met uitvoerige en tegelijkertijd praktische uiteenzettingen over onder meer dak- en gevelsystemen voor hallen, stabiliteit, constructiesystemen, brandveiligheid en kraanbanen in industriële hallen.

M.A. Barendsz, C.H. van Eldik, A.F. Hamerlinck, J.P. den Hollander, M.B.J. van Odenhoven, J.A.M. Roosendaal en H.H. Snijder, Hallen. Kenmerken en constructiesystemen van stalen hallen en het ontwerp van een éénbeukige geschoorde hal volgens Eurocode 3, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2019, ISBN 978-90-72830-99-9, formaat 23x25 cm, 280 p.