Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord »

Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Een essentiële stap op weg naar een landelijk akkoord voor versnelde verduurzaming van alle materialen in de bouw. Dat is, kort gesteld, de betekenis en waarde van de Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord, die onlangs is bekrachtigd door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, en Economische Zaken en Klimaat tezamen met tal van vertegenwoordigers van de verschillende materiaalketens. Namens staal zette Jacqueline Cramer, voorzitter van het Bouwakkoord Staal, haar handtekening.

Winnaars BIM Award 2024 »

Winnaars BIM Award 2024

Stam + De Koning Bouw, Mathieu Gijbels, Meerdink Bruggen, Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld, CSM Steelstructures en Draisma Bouw hebben ten minste één ding gemeend: alle zes zijn ze winnaar van een Construsoft BIM Award 2024. Het Belgische staalconstructiebedrijf CSM onderscheidt zich van de mede-winnaars door óók de Publieksprijs in de wacht te slepen.

Industrie in het geweer tegen bezuinigingen op technisch onderwijs en onderzoek »

Industrie in het geweer tegen bezuinigingen op technisch onderwijs en onderzoek

Blijkens het Hoofdlijnenakkoord is het aankomend kabinet van plan fors te snijden in de Rijksuitgaven voor het bèta-technisch onderwijs en onderzoek. Bij (inter)nationale industriële ondernemingen zoals ASML, DSM, Tata Steel en VDL ETG én de landelijke topsectoren stuit dat voornemen op grote bezwaren. De voorgenomen bezuinigingen zullen de Nederlandse industrie en economie ernstig schaden, zo laten de bedrijven en organisaties weten via een gezamenlijke brief aan het nieuwe kabinet.

Constructeurs bekroond »

Constructeurs bekroond

Diederik Veenendaal (Summum Engineering), Lonneke van Haalen (ABT) en Jaco Reusink (Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam) zijn in de prijzen gevallen tijdens de Dag van de Constructeur 2024, 6 juni jl. in Kamerik.

In een oogwenk internationaal gekwalificeerd »

In een oogwenk internationaal gekwalificeerd

Registerconstructeurs (RC’s) en Registerontwerpers (RO’s) kunnen zich sinds kort ‘in een handomdraai’ laten registreren als Incorporated Engineer (IEng), respectievelijk Charted Engineer (CEng). De snelle verwerving van deze internationaal erkende kwalificaties vloeit voort uit een recent gesloten samenwerkingsovereenkomst tussen het Constructeursregister en het KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs).

Staatssteun in zicht voor versnelde vergroening staalproductie »

Staatssteun in zicht voor versnelde vergroening staalproductie

Tijdens het debat over de toekomst van Tata Steel in Nederland, afgelopen dinsdag, hebben alle partijen in de Tweede Kamer zich uitgesproken vóór mogelijke financiële steun vanuit het Rijk voor het versneld verduurzamen van de staalproductie bij Tata Steel in IJmuiden. Nu de Tweede Kamer in beginsel positief staat tegenover staatssteun, kunnen demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat met het Nederlandse staalconcern een nadere ‘maatwerkafspraak’ maken waarin onder meer de doelen en voorwaarden van de financiële ondersteuning zijn vastgelegd. Deze (juridisch bindende) overeenkomst dient vervolgens nog door de Tweede Kamer te worden goedgekeurd.

Torenkranen in Nederland gedocumenteerd »

Torenkranen in Nederland gedocumenteerd

De torenkraan staat in Nederland bij velen te boek als een alledaags fenomeen op scheepswerven, industrieterreinen en bouwlocaties. Toch is er over dit belangrijke type kraan nog nooit een boek gepubliceerd. Tót vrijdag 24 mei jl. Die dag is tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort het boek ‘Torenkranen in Nederland’ ten doop gehouden. In deze 156 pagina’s dikke uitgave van NedSEK wordt ‘het toonbeeld van de klassieke hijskraan’ van alle wetenswaardige kanten belicht.

EIB: ‘Personeelstekort barricade op route naar klimaatneutraal in 2050’ »

EIB: ‘Personeelstekort barricade op route naar klimaatneutraal in 2050’

Het doel om de gebouwde omgeving van Nederland per 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’, omdat voor zo’n grootschalige transitie binnen een tijdsbestek van 27 jaar de benodigde arbeidscapaciteit tekortschiet. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in het zojuist verschenen studierapport ‘Klimaatambities in de gebouwde omgeving’. Volgens het EIB zou ’t van meer werkelijkheidszin getuigen wanneer 2060 als stip op de horizon wordt gezet.

Borgen constructieve veiligheid in alle projectfasen, met BORGR »

Borgen constructieve veiligheid in alle projectfasen, met BORGR

Het Kennisplatform Constructieve Veiligheid (KPCV) doet al langer haar naam eer aan met het beschikbaar stellen van gedegen en tegelijkertijd direct toepasbare informatie, adviezen en hulpmiddelen voor het borgen van de constructieve veiligheid van bouwprojecten. Per 2 mei 2024 is daar een gratis online tool bijgekomen: BORGR.

Brandseminar terugkijken »

Brandseminar terugkijken

Afgelopen vrijdag 26 april hield de Technische Commissie 3 Brandveiligheid van Staalconstructies bij Troned in Enschede onder verkwikkende publieke belangstelling haar kennisseminar Modellering van staalconstructies bij brand (FSE). Bent u ook te gast geweest en wilt u de presentaties nog eens op uw gemak doornemen? Of heeft u de sessie gemist, maar had u ‘m eigenlijk niet willen missen? Alle powerpointpresentaties van de sprekers zijn voor u verzameld in het BrandInformatieSysteem van Bouwen met Staal.

Circulaire coalitie »

Circulaire coalitie

BAM, Meijs Ingenieurs & Uitvoering, Nebest en Vic Obdam Staalbouw hebben zich verenigd in het consortium Hergebruik van staal. Binnen dit samenwerkingsverband bundelt het viertal de individuele expertise en ervaring om het direct hergebruik van staal in de projectpraktijk op te schalen en te standaardiseren.

Daadkrachtig mobiliteitsbeleid gevraagd »

Daadkrachtig mobiliteitsbeleid gevraagd

‘Als het komende kabinet niet overstapt op doortastend mobiliteitsbeleid, gaat Nederland dichtslibben. De nood is hoog.’ Dat zijn de waarschuwende woorden van de Mobiliteitsalliantie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan het adres van de aanstaande bewindvoerders.

Tekenen van herstel in vraag naar staal »

Tekenen van herstel in vraag naar staal

Een groei van 1,2 procent in 2025 en nog dit jaar een plus van 1,7 procent. Volgens de nieuwe Short Range Outlook van World Steel Association (worldsteel) gaat de wereldwijde vraag naar staal al op korte termijn opleven en komende jaren structureel groter uitvallen dan de laatste jaren.

Girls matter »

Girls matter

Techniek en IT staan te boek als vakgebieden van vooruitgang en vernieuwing. Maar volgens VHTO (Expertisecentrum voor haar technische ontwikkeling) valt op het terrein van de persoonlijke diversiteit in de twee sectoren nog aardig wat progressie te maken. Vooralsnog is slechts 16% van de bèta-professionals van vrouwelijke kunne. Dat percentage moet fors omhoog, vindt VHTO. Daartoe organiseert het expertisecentrum elk jaar de Girls’ Day. Donderdag 11 april was de editie 2024.

Gemengde reacties op Voorjaarsnota »

Gemengde reacties op Voorjaarsnota

Het demissionaire kabinet heeft begin deze week de Voorjaarsnota gepresenteerd. Van de werkgeversorganisaties krijgen sommige beleidsvoornemens een warm onthaal, weer andere plannen in de nota, zoals verhoging van de energiebelasting voor bedrijven, baren de ondernemers zorgen.

Duitse staalfabrikant in zwaar weer »

Duitse staalfabrikant in zwaar weer

Het gaat thyssenkrupp Steel momenteel niet voor de wind. Door de aanhoudende ‘uitdagende marktomstandigheden’ ziet het Duitse staalconcern zich genoodzaakt een herstructurering door te voeren. Hierdoor zou de onderneming meer rendabel kunnen opereren en haar concurrentiepositie versterken.

Geslaagd én erkend »

Geslaagd én erkend

Vrijdagmiddag 12 april 2024 was een gedenkwaardige én feestelijke middag voor een 25-tal oud-cursisten die de driejarige opleiding Constructief Ontwerpen van BV/BmS succesvol hebben doorlopen. In het Rotterdamse expocentrum A16 ontvingen de alumni uit handen van de voorzitter van de examencommissie, Fred Paalvast, een getuigschrift ter bevestiging van hun nieuwe status als Master of Science. Dat de geslaagden voortaan de mastertitel mogen voeren, is het resultaat van de recente accreditatie van de opleiding en de ministeriële erkenning van de aanbieder, Stichting BV/BmS Opleidingen.

DOSS Award 2024: the finals »

DOSS Award 2024: the finals

Next Monday 22nd April the DOSS Award 2024-competition will come to a festive public close at an online ceremony, organized by the initiators Delft University of Technology (TU Delft) and the Dutch Steel Construction Institute (Bouwen met Staal). At the event the winner(s) will be proclaimed of this years’ prize for graduation-projects by master students in civil engineering at technical universities worldwide.

Staal, een ‘alledaags’ materiaal »

Staal, een ‘alledaags’ materiaal

De opleverdatum van het gebouw, de datum van ingebruikname van de brug, de geboortedatum van de architect of constructeur. In totaal 365 gedenkwaardige momenten heeft Bruno Dursin aan de internationale ontwerp- en bouwgeschiedenis weten te onttrekken voor een dagelijkse beschrijving van een historische toepassing of toepasser van staal in zijn nieuwe boek ‘365 Days of Steel’.

BNA benoemt nieuwe voorzitter »

BNA benoemt nieuwe voorzitter

Jeroen de Willigen, creative director bij De Zwarte Hond, is sinds 14 maart jl. de nieuwe voorzitter van de BNA, Bond van Nederlandse Architecten. De ledenraad van de branchevereniging benoemde De Willigen voor de periode van een jaar. Hij vervulde de functie al op interim-basis.

Vraag naar kantoorruimte teruggevallen, maar verduurzaamde kantoren in trek »

Vraag naar kantoorruimte teruggevallen, maar verduurzaamde kantoren in trek

Volgens NVM Business is de vraag naar kantoorruimte in Nederland het afgelopen jaar sterk geslonken. De krimp volgt op twee jaren van groei. De organisatie wijt de neergang vooral aan de onzekere economische omstandigheden en de opkomst van het thuiswerken. De behoefte aan verduurzaamde kantoorruimte blijft echter toenemen.

Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop »

Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop

Om de duurzaamheid van gebouwen verder te verbeteren en meteen ook een impuls te geven aan de verduurzaming van bouwprocessen, gaat de rijksoverheid fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen aan de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG). Per 1 januari 2025 worden de bestaande MPG-eisen voor nieuwbouw van woningen en kantoren aangescherpt. Nieuwbouw van gebouwen met andere functies blijft nu nog buiten schot maar krijgt met ingang van volgend jaar ook met een MPG-eis te maken. Bovendien ondergaat de MPG-bepalingsmethode een ingrijpende herziening.

SLIM, daar word je wijzer van »

SLIM, daar word je wijzer van

Nog tot 28 maart a.s. kunnen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf SLIM-subsidie aanvragen. Via SLIM – Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen – kan de MKB-er financiële ondersteuning krijgen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij bijvoorbeeld het opstarten van een bedrijfsschool, onderzoek naar scholingsbehoeften binnen het bedrijf of het bekostigen van externe opleidingen en trainingen van medewerkers.

Ivo is de beste »

Ivo is de beste

Ivo Lubbers van scholengemeenschap Reggesteyn heeft de finale gewonnen van de laswedstrijden 2024 van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Ivo, gespecialiseerd in MAG-lassen, haalde voor al zijn laswerk tijdens de eindstrijd een gemiddelde waardering van 8,5. Daarmee was hij de beste van negen finalisten.

Mondiale staalproductie iets gekrompen »

Mondiale staalproductie iets gekrompen

De wereldwijde productie van ruw staal in januari van dit jaar is iets afgenomen in vergelijking met januari vorig jaar. Ten opzichte van die maand moet januari 2024 genoegen nemen met een kleine productiekrimp van 1,6 procent. Dat leren de verse staalstatistieken van de World Steel Association (worldsteel).

Gratis seminar rond structural FSE »

Gratis seminar rond structural FSE

Fire Safety Engineering (FSE) is onderhand een bekende methode om het verloop van een brand en de uitwerking daarvan op een gebouwconstructie te bepalen. Maar de mogelijkheden, toepassingen en ervaringen in structural FSE volgen elkaar wel in rap tempo op. Alle aanleiding voor de Technische Commissie Brandveiligheid van Bouwen met Staal (TC 3) om er een compleet seminar aan te wijden, vrijdag 26 april a.s. bij Troned in Enschede.

Prins Clausbrug weer in de prijzen »

Prins Clausbrug weer in de prijzen

Na de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie Infrastructuur heeft de Prins Clausbrug bij Dordrecht een tweede prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Ditmaal draait ’t om een speciale prijs bij de Benelux Steel Bridge Contest 2023.

Werk mee aan Bouwen met Staal »

Werk mee aan Bouwen met Staal

Informatie, advies en voorlichting. En daarmee kennis en inspiratie voor een nog betere toepassing van staal door constructief en bouwkundig ontwerpers. Dat biedt het vakblad Bouwen met Staal, elke twee maanden met artikelen over (onder meer) nieuwe projecten, ontwerp- en uitvoeringsmethoden en ontwikkelingen in wetenschap, techniek en wet- en regelgeving. Maar daarvoor is wel een volwaardige redactie nodig. Op dit moment mist Bouwen met Staal een redactiemedewerker (voor minimaal 20 uur per week) en een freelance (technisch) journalist. Iets voor jou?

Veiligheid voorop bij energietransitie »

Veiligheid voorop bij energietransitie

Bij alle plannen en activiteiten om Nederland te laten overstappen op duurzame energie behoort veiligheid een meer prominente rol te spelen dan tot nu toe het geval is. Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen in haar jongste jaarplan.

Vangt uw project de NRP Gulden Feniks? »

Vangt uw project de NRP Gulden Feniks?

Renovatie en transformatie van de bestaande bebouwde omgeving is onmisbaar in het verduurzamen en toekomstbestendig maken van onze leefomgeving, vindt (ook) het Nationaal Renovatie Platform. Daarom organiseert het NRP elk jaar en al sinds 2011 de Gulden Feniks, de prijs voor inspirerende en leerzame renovaties en transformaties van gebouwen en gebieden in Nederland. Tot en met 15 maart kunt u uw projecten indienen voor de Gulden Feniks 2024.

Groen licht voor Groeien met Groen Staal »

Groen licht voor Groeien met Groen Staal

Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiële goedkeuring van RVO in de wacht gesleept. Daarmee kan veelomvattende, achtjarige programma voor de verduurzaming van staal, opgezet door een consortium van 31 belanghebbende bedrijven en organisaties, uit de startblokken.

Omgevingswet redelijk op de rit »

Omgevingswet redelijk op de rit

De Omgevingswet, sinds 1 januari van dit jaar van kracht, heeft de provinciale en gemeentelijke overheden en de waterschappen in Nederland tot dusver niet voor serieuze obstakels gezet. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. De ondervraagde provincies houden nog wel een slag om de arm. Pas over enkele maanden, als de vergunningaanvragen onder de nieuwe wet zijn toegenomen in aantal en complexiteit, moet blijken of het nieuwe systeem inderdaad naar behoren werkt.

Index Staalprijzen BmS gelanceerd »

Index Staalprijzen BmS gelanceerd

De prijzen van stalen halffabricaten voor de (staal)bouw zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Dat maakt ’t voor staalbouwers, aannemers en andere afnemers best lastig om op de hoogte te blijven van de actuele prijsniveaus, zónder steeds zelf offertes te moeten aanvragen bij verschillende leveranciers. De nieuwe Index Staalprijzen BmS bespaart u de moeite en tijd.

BIM Awards 2024 begonnen »

BIM Awards 2024 begonnen

Voor de BIM Awards 2023 werden maar liefst 44 inzendingen gehaald. Als ’t aan Construsoft ligt, gaat dat record dit jaar aan diggelen (of wordt ’t in elk geval geëvenaard). Inschrijvingen voor de editie 2024 van de prijs zijn welkom tot 25 april a.s.

Koninklijk onderscheiden »

Koninklijk onderscheiden

De viering van het 40-jarig bestaan van Mecanoo Architecten, afgelopen vrijdag, is opgeluisterd met een koninklijke onderscheiding voor creative director en ‘founding mother’ Francine Houben. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, was van de partij om het goede nieuws publiekelijk te maken en de versierselen op te spelden.

Meedoen is kans maken »

Meedoen is kans maken

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan sinds 1 februari jl. en nog tot 1 mei a.s.

Kom, ga dat dak op »

Kom, ga dat dak op

De aanmoediging is vandaag de dag veelal niet meer nodig. Dat de daken van hallen, distributiecentra en vergelijkbare bedrijfsgebouwen kunnen worden benut voor het opwekken van ‘groene’ energie met zonnepanelen is inmiddels breed bekend. Een PV-installatie op het dak lijkt onderhand eerder regel te worden dan uitzondering. Maar de toepassing kent wel z’n uitdagingen, aandachtspunten en mogelijke risico’s. Daarom organiseert Bouwen met Staal in april weer een nieuwe aflevering van de cursus ‘Uit de weg, op het dak’.

Nederland robotland »

Nederland robotland

Het is weliswaar nog niet voldoende voor een plekje in de wereldwijde top 10, maar Nederland scoort allerminst slecht in robotisering van industriële processen, zo blijkt uit recent cijferwerk van de IFR, International Federation of Robotics.

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in »

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van de bedrijven boekt (nog steeds) een bevredigende winst. De congestie op het elektriciteitsnet baart echter zorgen.

Ontdek je Opleiding »

Ontdek je Opleiding

Vanaf begin september start BV/BmS weer met nieuwe afleveringen van de HBO-opleidingen Beton- & Staalconstructies BV/BmS en Constructief Ontwerpen BV/BmS. Dat lijkt nu nog ‘verre toekomst’, maar als je je professionele ontwikkeling hoog op je agenda hebt staan, ga je je nu al oriënteren op het opleidingenaanbod. De Informatieavond BV/BmS Opleidingen helpt daarbij. Dinsdagavond 12 maart a.s. in Utrecht kom je er achter of een BV/BmS ook iets voor jou is, wat zo’n opleiding inhoudt en wat je er later aan hebt.

Staalcafé 2024 (VOL) »

Staalcafé 2024 (VOL)

Aanstaande donderdagmiddag 15 februari luiden Bouwen met Staal en haar relaties het kersverse 2024 in. In het Staalcafé in het AFAS Theater in Leusden wordt de gasten, behalve een gezellig samenzijn, presentaties voorgeschoteld over wetenswaardige activiteiten van Bouwen met Staal in het nieuwe jaar.

Nieuwe standaard CO2-emissiewaarden CBAM »

Nieuwe standaard CO2-emissiewaarden CBAM

Voor verschillende CO2-intensieve producten, onder meer van staal, heeft de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA) de standaard CO2-emissiewaarden gepubliceerd in het kader van het CBAM, Carbon Border Adjustment Mechanism.

Weer even voorstellen »

Weer even voorstellen

Per 1 januari van dit jaar zetten Voortman Steel Construction en Voortman De Haven hun bedrijfsactiviteiten voort onder nieuwe namen. Voortman Steel Construction gaat verder als Severfield Steel Construction Netherlands, Voortman de Haven heet voortaan Severfield De Haven.

Geotechnische normen voor commentaar »

Geotechnische normen voor commentaar

Het NEN heeft de ontwerp-normen op het gebied van de geotechniek opengesteld voor commentaar. Tot 29 februari a.s. kunnen op- en aanmerkingen worden ingediend op de blauwdrukken van NEN 9997-1 en NEN 7201.

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend »

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s.

Derde stadsbrug over de Rotterdamse Maas op komst »

Derde stadsbrug over de Rotterdamse Maas op komst

De Willemsbrug en Erasmusbrug krijgen gezelschap van een nieuwe verkeersbrug over de Maas in Rotterdam. De nieuwe stadsbrug wordt de schakel tussen de wijken Kralingen en De Esch aan de oostkant van de rivier en IJsselmonde/Feijenoord aan de zuidzijde. Nog net voor de jaarwisseling heeft de gemeenteraad van Rotterdam ingestemd met het bruggenplan.

Nippon Steel lijft US Steel in »

Nippon Steel lijft US Steel in

Niet ArcelorMittal (serieuze interesse), ook niet Clevelands Cliffs (bod afgeslagen), maar Nippon Steel is voor 14,9 miljard Amerikaanse dollars de nieuwe eigenaar van US Steel.

Nieuw: sprinklerinstallaties »

Nieuw: sprinklerinstallaties

Het online BrandInformatieSysteem van Bouwen met Staal gaat met z’n tijd mee én bereidt zich voor op de toekomst. Vanwege de komst van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, de opvolger van het Bouwbesluit) en herziening van Eurocodes en Nationale Bijlagen krijgt het bestaande informatieaanbod van het systeem een grondige update én nieuwe aanvullingen. Tot de jongste aanwas behoren paginacollecties over sprinklerinstallaties voor gebouwen en woningen.

Themaweek Staal »

Themaweek Staal

Nebest heeft de derde week van januari 2024 uitgeroepen tot Themaweek Staal. Vijf werkdagen lang – van maandag 15 tot en met 19 januari – presenteert de specialist in materiaalkundig onderzoek de actuele trends en milestones op het gebied van levensduurverlenging en hergebruik van staal en de inbreng die Nebest met dik 240 medewerkers vanuit Vianen hierbij heeft, in de vorm van inspecties, analyses en adviezen.

TNO: Vernieuwing Nederlandse infrastructuur miljarden duurder »

TNO: Vernieuwing Nederlandse infrastructuur miljarden duurder

De komende decennia moet Nederland op grote schaal bestaande bruggen en viaducten, sluizen, stuwen en gemalen en auto-, vaar- en spoorwegen renoveren dan wel vernieuwen. De afgelopen jaren is hieraan op jaarbasis al zo’n 1 miljard euro uitgeven. Het onderzoeksinstituut verwacht dat de kosten over 20 jaar zijn gestegen naar zo’n 3,4 miljard per jaar en daarna verder oplopen tot circa 3,7 miljard aan het eind van deze eeuw. Tot het jaar 2100 zullen de totale kosten van de vernieuwingsopgave zo’n 260 miljard belopen.

Wereldstaalproductie stabiel »

Wereldstaalproductie stabiel

Met op de kop af 150,0 miljoen ton is de wereldwijde productie van ruw staal in oktober 2023 vrijwel even groot uitgevallen als in oktober 2022. Ten opzichte van precies een jaar geleden is 0,6 procent meer staal geproduceerd. Die stijging is weliswaar minimaal, maar markeert wel het einde van een dalende trend.

BNA: Regering, neem de regie over ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid »

BNA: Regering, neem de regie over ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid

Zorg voor heldere, eenduidige en landelijke wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid, verbeter de aanbestedingscultuur, laat de architect voortaan verplicht de omgevingsvergunning indienen en sticht een nieuw ministerie voor ruimtelijke ontwikkeling en wonen. Dat zijn de vier belangrijke bestanddelen van de boodschap van de BNA aan de politiek in het algemeen en het toekomstig kabinet in het bijzonder.

HBO-masteropleiding Constructief Ontwerpen officieel erkend »

HBO-masteropleiding Constructief Ontwerpen officieel erkend

De HBO-masteropleiding Constructief Ontwerpen is voortaan een erkende masteropleiding. Afgelopen vrijdag 17 november heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Stichting BV/BmS Opleidingen de bevoegdheid verleent om alumni van de opleiding Constructief Ontwerpen de graad Master of Science (MSc) toe te kennen. Wie het examen met goed gevolg aflegt, mag in het vervolg de mastertitel voeren.