Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nieuws

Overzicht van recente nieuwsberichten.

‘Digitale technologie, leidend op weg naar 2030’ »

‘Digitale technologie, leidend op weg naar 2030’

Industrialisatie, robotisering en kunstmatige intelligentie (AI) gaan per 2030 een sleutelrol vervullen in de bedrijfsvoering, innovaties, marktbewerking en financiering van bedrijven in de technieksector. Dat is al over zes jaar; de sector staat aan de vooravond van een ‘digitale (r)evolutie’. Dat stelt Techniek Nederland in een nieuw onderzoeksrapport.

Vijf adviezen voor sterker (middelbaar) techniekonderwijs »

Vijf adviezen voor sterker (middelbaar) techniekonderwijs

Het gebrek aan technische vakmensen in sectoren als de elektrotechniek, energievoorziening en bouw wordt dermate nijpend dat ’t grote maatschappelijke transities op het gebied van verduurzaming in de wielen gaat rijden. Dat komt vooral omdat steeds minder jongeren kiezen voor een technische mbo-opleiding, vindt de Industriecoalitie, en doet het nieuwe kabinet een vijftal beleidsaanbevelingen om de instroom in het mbo-technisch onderwijs en daarmee de uitstroom naar de ‘tekortsectoren’ uit het slop te halen.

Bescheiden groei na krimp »

Bescheiden groei na krimp

Na 2023 gaat ook 2024 waarschijnlijk de boeken in als krimpjaar voor de bouwsector. Voor 2025 en 2026 ligt echter herstel van de bouwproductie in het verschiet. Dat laat ABN AMRO weten via haar onlangs gepubliceerde Sectorprognose Bouw.

OVV lanceert tussentijdse waarschuwing »

OVV lanceert tussentijdse waarschuwing

Het onderzoek is nog in volle gang, toch geeft de OVV (Onderzoeksraad voor Veiligheid) al een waarschuwing af op grond van de bevindingen tot nu toe bij de analyse van de toedracht en oorzaken van het instorten van de stalen hellingbaanconstructie van de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, zondagavond 26 mei jl. OVV vermoedt dat van de hellingbaanconstructie en andere staalconstructies in de garage geen detailberekeningen zijn gemaakt en gecontroleerd.

Maak kennis met BV/BmS Opleidingen »

Maak kennis met BV/BmS Opleidingen

Wil je carrière maken als constructeur? Of ben je al als constructeur actief en wil je je verder op het vakgebied bekwamen? Kom dan naar de Informatieavond BV/BmS Opleidingen, dinsdagavond 14 januari 2025 in Utrecht. Je maakt dan nader kennis met de verschillende beroepsopleidingen van BV/BmS Opleidingen voor de constructeur, van MBO- tot Masterniveau.

Steel in space »

Steel in space

Het internationale ruimtestation ISS vormt momenteel het bijzondere toneel van onderzoek naar het stollen van staal tijdens het gietproces. ESA ESTEC, het European Space Research and Technology Centre, voert het onderzoek uit, op initiatief en met nauwe betrokkenheid en medewerking van Tata Steel Nederland.

Vorstelijk »

Vorstelijk

Dat Constructiebedrijf Mous staat voor kwaliteit, blijkt al uit het lidmaatschap SNS, lidmaatschap Koninklijke Metaalunie en een VCA-certificering. Onlangs is daar een koninklijke kwalificatie bijgekomen: het Predicaat Hofleverancier.

Staalfabrikanten in zwaar weer »

Staalfabrikanten in zwaar weer

Vanwege overcapaciteit, lage verkoopprijzen en hoge productiekosten (onder meer voor energie) gaan bij de staaldivisie van het Duitse Thyssenkrupp waarschijnlijk duizenden banen verloren. Ook Tata Steel Nederland ziet zich genoodzaakt de broekriem nog eens aan te halen.

Het Nieuwe Normaal centraal bij koplopersbijeenkomst »

Het Nieuwe Normaal centraal bij koplopersbijeenkomst

Aanstaande dinsdag 26 november komen de koplopers van het Bouwakkoord Staal weer samen om kennis te nemen van de voortgang, resultaten en mogelijk nieuwe initiatieven in het kader van het Bouwakkoord Staal en om daar met elkaar van gedachten over te wisselen. Ditmaal zullen de beraadslagingen vooral gaan over de betekenis en waarde van Het Nieuwe Normaal (HNN) en het Bouwwaardemodel voor het Bouwakkoord Staal.

StudentenSTAALprijs 2024 levert 8 winnaars op »

StudentenSTAALprijs 2024 levert 8 winnaars op

Je opleiding aan een universiteit of hogeschool succesvol afronden en als kers op de taart een StudentenSTAALprijs krijgen, als brede waardering van professionals voor de manier waarop je staal in je afstudeerwerk hebt verdisconteerd. Dit jaar overkwam ‘t Vivek Kurup, Marten Wintermans en Myrto Klimi (alle drie TU Delft) en Bart Hartgens en Karim Jaspers (beide TU Eindhoven).

EIB: ‘Komende drie jaar 60.000 nieuwe medewerkers nodig in de bouw ’ »

EIB: ‘Komende drie jaar 60.000 nieuwe medewerkers nodig in de bouw ’

In 2025, 2026 en 2027 zijn in de bouw naar schatting 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig om (onder meer) de grootschalige opgave in nieuwbouw van woningen en de groeiende vergrijzing van de beroepsbevolking het hoofd te bieden. Na 2026 zal de sector bovendien een groter beroep moeten doen op arbeidsmigranten om in de behoefte aan bouwend personeel te voorzien. Dat laat het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) weten via ‘Trends op de bouwarbeidsmarkt 2024-2028’.

Europese staalmarkt aanhoudend onder druk »

Europese staalmarkt aanhoudend onder druk

Tegen eerdere verwachtingen in, blijft een groei van het gebruik van staal in Europa dit jaar uit. Dat laat Eurofer weten in een onlangs gepubliceerde Economic and Steel Market Outlook 2024 2025 Report. De organisatie voor staalproducenten in Europa voorspelde aanvankelijk nog een beperkte groei van de staalconsumptie met +1,4 procent. De prognose is nu bijgesteld naar –1,8.

Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers »

Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers

Binnen de EU wordt 50% van alle non-ferro basismetalen vervaardigd uit schroot. En bij constructie- en wapeningstaal ligt dat percentage op 95%. Per jaar wordt 86 kton staal hergebruikt. Het hergebruik-potentieel? 230 kton. Een greep uit de wetenswaardige feiten en cijfers over het duurzaam produceren en toepassen van staal en non-ferro metalen voor en in de bouw, bijeengebracht in de Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw van het Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM).

ION Borghardt Award voor Drop Sectie Dompel System »

ION Borghardt Award voor Drop Sectie Dompel System

Tijdens de Dag van de Oppervlaktetechnologie, woensdag 16 oktober jl. in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, hebben Kamp Coating Groep en Raitechniek van Herwijnen de ION Borghardt Award in ontvangst genomen. Ze krijgen de prijs voor het Drop Sectie Dompel Systeem, het resultaat van een gezamenlijk project om de efficiency van het voorbehandelingsproces te verbeteren en tegelijkertijd het energiegebruik van dat proces terug te dringen.

Aanscherping MPG uitgesteld »

Aanscherping MPG uitgesteld

’t Is nog niet van de baan maar de verse minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer heeft de aanscherping van de eisen aan de materiaalgebonden Milieuprestatie van Gebouwen (MPG) in elk geval voor onbepaalde tijd op de lange baan geschoven.

Lelylijn veel duurder dan begroot »

Lelylijn veel duurder dan begroot

Voor de aanleg van de Lelylijn, de nieuwe spoorverbinding tussen Lelystad en de stad Groningen, komt het kabinet miljarden euro’s tekort. Dat meldt staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer.

Wegwijs in de wijzigingen »

Wegwijs in de wijzigingen

Dinsdag 22 oktober a.s. opent Koninklijke Metaalunie haar deuren in Nieuwegein voor een interessante kennissessie rond belangrijke, recente aanpassingen van de EN 1090-2, het Europese normdeel met de technische eisen voor het vervaardigen van staalconstructies. Deelnemen aan de bijeenkomst kost niets. Maar wel eerst even aanmelden.

Rotterdam eert Rem Koolhaas »

Rotterdam eert Rem Koolhaas

Architect Rem Koolhaas is afgelopen dinsdag geëerd met de Johan van Oldenbarneveltpenning, de hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam. Koolhaas ontvangt de erepenning voor zijn decennialange, artistieke en culturele verdiensten voor de stad Rotterdam.

Chinese staalproductie in regressie »

Chinese staalproductie in regressie

’t Gaat al maanden niet al te best met de staalproductie in China. In het eerste halfjaar 2024 daalde het productievolume met 2,2 procent ten opzichte van het eerste halfjaar 2023, zo wijzen cijfers van World Steel Association uit. Maar sinds afgelopen zomer lijkt ’t pas goed mis. Over de maand juli is de productie volgens worldsteel met 9 procent teruggelopen. Nieuwe calculaties van Nationaal Bureau voor de Statistiek, de Chinese tegenvoeter van het CBS, duiden op een verdere neergang in augustus: ruim 10% minder dan precies een jaar eerder. Daarmee tikt China het laagste productieniveau aan sinds 2017.

Hulp bij hergebruik »

Hulp bij hergebruik

Bouwen met Staal introduceert de Handleiding NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal. Met aanbevelingen en stappenplannen biedt deze nieuwe publicatie praktische ondersteuning bij het toepassen van de NTA tijdens het ‘oogsten’ en (constructief) ontwerpen met eerder gebruikte staalconstructiedelen.

Winnaars BIM Award 2024 bekend »

Winnaars BIM Award 2024 bekend

De Construsoft BIM Awards 2024 heeft 67 inzendingen en (daaruit) 6 winnende projecten opgeleverd. Van dit zestal boekt FENIX II dubbele winst. Naast de prijs in de categorie Publieke Projecten gaat de Tornado, de organisch vormgegeven dubbele stalen trap van het nieuwe FENIX Migratiemuseum in Rotterdam er ook vandoor met de Publieksprijs.

Cursus met restwaarde »

Cursus met restwaarde

In de nazomer en het prille najaar gaan weer diverse vakopleidingen en -cursussen van Bouwen met Staal (BmS) en BV/BmS van start. Zoals de eenjarige HBO-opleiding Beton- en Staalconstructies BV/BmS, de geaccrediteerde driejarige masteropleiding Constructief Ontwerpen BV/BmS én de BmS-cursus Hergebruik van constructiestaal waarbij de deelnemers binnen twee dagen (24 september en 4 oktober) hun kennis van het direct hergebruiken van oude staalprofielen in nieuwe constructies kunnen ‘upcyclen’.

cepezed50 »

cepezed50

Architectenbureau cepezed bestaat 50 jaar. Een notificatie van dit heugelijk gegeven op de website van de kennisorganisatie voor staal in de bouw misstaat allerminst. Van alle architectenbureaus in Nederland is cepezed er één die sinds de oprichting in 1974 de potentie van staal als constructie- en afbouwmateriaal heeft onderkend en benut in een variëteit aan nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Eenduidige contracteisen voor duurzame bruggen en viaducten op komst »

Eenduidige contracteisen voor duurzame bruggen en viaducten op komst

De Nederlandse infrasector staat voor een belangrijke, grootschalige opgave. De komende jaren moet een fors aantal oudere verkeersbruggen en viaducten in het land worden versterkt of gerenoveerd of toch maar plaatsmaken voor een nieuwe opvolger. Al deze ‘ingrepen’ dienen bovendien duurzaam te worden uitgetekend, uitgevoerd en te resulteren in toekomstbestendige en liefst ook circulaire voorzieningen. De formatie van de Coalitie Duurzame bruggen en viaducten’ komt dan ook als geroepen.

DP6 tentoongesteld »

DP6 tentoongesteld

DP6 architectuurstudio bestaat dit jaar 25 jaar. Het zilveren jubileum wordt aanstaande zaterdag (31 augustus) publiekelijk luister bijgezet met DP6 25 Reflecties, een tentoonstelling in het Delftse kunstcentrum Radius met bezienswaardige maquettes van het architectenbureau en videoproducties over DP6-gebouwen door de Rotterdamse filmmaker Onur Can Tepe.

Handreiking rapportage scope 3-emissies »

Handreiking rapportage scope 3-emissies

Sinds 1 januari 2024 zijn grote ondernemingen verplicht om geregeld verslag uit te brengen van hun activiteiten, risico’s en prestaties op het gebied van duurzaamheid. DGBC biedt ondernemingen in de bouwsector hierbij de helpende hand via de Handreiking Scope 3-emissies. De publicatie is samengesteld met inbreng van verschillende grotere bedrijven in de bouw, waaronder Ballast Nedam, Dura Vermeer en Koninklijke BAM Groep.

Herstel bouwproductie per 2025 voorzien »

Herstel bouwproductie per 2025 voorzien

Na een ‘moeizaam’ 2023 ligt ook voor dit jaar een krimp van de bouwproductie in Nederland in het verschiet. Maar in de loop van volgend jaar trekken de bouwactiviteiten weer aan, blijkt uit een verse sectoranalyse van ABN AMRO.

Groei wereldwijde staalproductie houdt aan »

Groei wereldwijde staalproductie houdt aan

World Steel Association (worldsteel) heeft weer nieuwe cijfers beschikbaar over de fabricage van (ruw) staal in de wereld. In de maand juni is wereldwijd 161,4 miljoen ton staal geproduceerd. Dat is 0,5 procent meer dan in juni 2023. In mei 2024 werd ook al een groei opgetekend, ten opzichte van een jaar eerder.

Architectuur Overal »

Architectuur Overal

Architectuur Overal heet het nieuwe samenwerkingsverband van een zevental Nederlandse organisaties van en voor architecten en architectuur. Doel van de nieuwe coalitie is om de betekenis en (toegevoegde) waarde van de bouwkundig ontwerper en het bouwkundig ontwerp voor de samenleving en politiek te versterken en ook breder zichtbaar te maken. Vandaar: Architectuur Overal.

Twaalf projecten op de shortlist Nationale Staalprijs 2024 »

Twaalf projecten op de shortlist Nationale Staalprijs 2024

Uit een brede verzameling van 85 inzendingen heeft de vakjury, ditmaal onder aanvoering van Thijs Asselbergs (Thijs Asselbergs architectuurcentrale), 12 projecten gewaardeerd met een nominatie voor de Nationale Staalprijs 2024. Daarnaast zijn drie projecten gekandideerd voor de Hergebruiksprijs Staal 2024. De prijswinnaars worden 15 oktober a.s. bekend gemaakt tijdens de Staalbouwdag in het AFAS Theater in Leusden.

Inschrijving StudentenSTAALprijs 2024 geopend »

Inschrijving StudentenSTAALprijs 2024 geopend

Editie 2024 van de jaarlijkse StudentenSTAALprijs is uit de startblokken. Studenten bouwkunde en civiele techniek die in 2023 of 2024 zijn afgestudeerd of dat vóór het eind van dit jaar gaan doen, kunnen met hun afstudeerwerk meedingen naar de prijs. Het inschrijfloket is tot 14 augustus a.s. geopend.

Meimaand staalproductiemaand »

Meimaand staalproductiemaand

Mei 2024 gaat de boeken in als een productieve maand in het fabriceren van staal, wereldwijd. Op nagenoeg alle continenten is meer staal geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de verse maandstatistiek van worldsteel.

Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord »

Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Een essentiële stap op weg naar een landelijk akkoord voor versnelde verduurzaming van alle materialen in de bouw. Dat is, kort gesteld, de betekenis en waarde van de Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord, die onlangs is bekrachtigd door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, en Economische Zaken en Klimaat tezamen met tal van vertegenwoordigers van de verschillende materiaalketens. Namens staal zette Jacqueline Cramer, voorzitter van het Bouwakkoord Staal, haar handtekening.

Winnaars BIM Award 2024 »

Winnaars BIM Award 2024

Stam + De Koning Bouw, Mathieu Gijbels, Meerdink Bruggen, Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld, CSM Steelstructures en Draisma Bouw hebben ten minste één ding gemeend: alle zes zijn ze winnaar van een Construsoft BIM Award 2024. Het Belgische staalconstructiebedrijf CSM onderscheidt zich van de mede-winnaars door óók de Publieksprijs in de wacht te slepen.

Industrie in het geweer tegen bezuinigingen op technisch onderwijs en onderzoek »

Industrie in het geweer tegen bezuinigingen op technisch onderwijs en onderzoek

Blijkens het Hoofdlijnenakkoord is het aankomend kabinet van plan fors te snijden in de Rijksuitgaven voor het bèta-technisch onderwijs en onderzoek. Bij (inter)nationale industriële ondernemingen zoals ASML, DSM, Tata Steel en VDL ETG én de landelijke topsectoren stuit dat voornemen op grote bezwaren. De voorgenomen bezuinigingen zullen de Nederlandse industrie en economie ernstig schaden, zo laten de bedrijven en organisaties weten via een gezamenlijke brief aan het nieuwe kabinet.

Constructeurs bekroond »

Constructeurs bekroond

Diederik Veenendaal (Summum Engineering), Lonneke van Haalen (ABT) en Jaco Reusink (Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam) zijn in de prijzen gevallen tijdens de Dag van de Constructeur 2024, 6 juni jl. in Kamerik.

In een oogwenk internationaal gekwalificeerd »

In een oogwenk internationaal gekwalificeerd

Registerconstructeurs (RC’s) en Registerontwerpers (RO’s) kunnen zich sinds kort ‘in een handomdraai’ laten registreren als Incorporated Engineer (IEng), respectievelijk Charted Engineer (CEng). De snelle verwerving van deze internationaal erkende kwalificaties vloeit voort uit een recent gesloten samenwerkingsovereenkomst tussen het Constructeursregister en het KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs).

Staatssteun in zicht voor versnelde vergroening staalproductie »

Staatssteun in zicht voor versnelde vergroening staalproductie

Tijdens het debat over de toekomst van Tata Steel in Nederland, afgelopen dinsdag, hebben alle partijen in de Tweede Kamer zich uitgesproken vóór mogelijke financiële steun vanuit het Rijk voor het versneld verduurzamen van de staalproductie bij Tata Steel in IJmuiden. Nu de Tweede Kamer in beginsel positief staat tegenover staatssteun, kunnen demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat met het Nederlandse staalconcern een nadere ‘maatwerkafspraak’ maken waarin onder meer de doelen en voorwaarden van de financiële ondersteuning zijn vastgelegd. Deze (juridisch bindende) overeenkomst dient vervolgens nog door de Tweede Kamer te worden goedgekeurd.

Torenkranen in Nederland gedocumenteerd »

Torenkranen in Nederland gedocumenteerd

De torenkraan staat in Nederland bij velen te boek als een alledaags fenomeen op scheepswerven, industrieterreinen en bouwlocaties. Toch is er over dit belangrijke type kraan nog nooit een boek gepubliceerd. Tót vrijdag 24 mei jl. Die dag is tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort het boek ‘Torenkranen in Nederland’ ten doop gehouden. In deze 156 pagina’s dikke uitgave van NedSEK wordt ‘het toonbeeld van de klassieke hijskraan’ van alle wetenswaardige kanten belicht.

EIB: ‘Personeelstekort barricade op route naar klimaatneutraal in 2050’ »

EIB: ‘Personeelstekort barricade op route naar klimaatneutraal in 2050’

Het doel om de gebouwde omgeving van Nederland per 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’, omdat voor zo’n grootschalige transitie binnen een tijdsbestek van 27 jaar de benodigde arbeidscapaciteit tekortschiet. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in het zojuist verschenen studierapport ‘Klimaatambities in de gebouwde omgeving’. Volgens het EIB zou ’t van meer werkelijkheidszin getuigen wanneer 2060 als stip op de horizon wordt gezet.

Borgen constructieve veiligheid in alle projectfasen, met BORGR »

Borgen constructieve veiligheid in alle projectfasen, met BORGR

Het Kennisplatform Constructieve Veiligheid (KPCV) doet al langer haar naam eer aan met het beschikbaar stellen van gedegen en tegelijkertijd direct toepasbare informatie, adviezen en hulpmiddelen voor het borgen van de constructieve veiligheid van bouwprojecten. Per 2 mei 2024 is daar een gratis online tool bijgekomen: BORGR.

Brandseminar terugkijken »

Brandseminar terugkijken

Afgelopen vrijdag 26 april hield de Technische Commissie 3 Brandveiligheid van Staalconstructies bij Troned in Enschede onder verkwikkende publieke belangstelling haar kennisseminar Modellering van staalconstructies bij brand (FSE). Bent u ook te gast geweest en wilt u de presentaties nog eens op uw gemak doornemen? Of heeft u de sessie gemist, maar had u ‘m eigenlijk niet willen missen? Alle powerpointpresentaties van de sprekers zijn voor u verzameld in het BrandInformatieSysteem van Bouwen met Staal.

Circulaire coalitie »

Circulaire coalitie

BAM, Meijs Ingenieurs & Uitvoering, Nebest en Vic Obdam Staalbouw hebben zich verenigd in het consortium Hergebruik van staal. Binnen dit samenwerkingsverband bundelt het viertal de individuele expertise en ervaring om het direct hergebruik van staal in de projectpraktijk op te schalen en te standaardiseren.

Daadkrachtig mobiliteitsbeleid gevraagd »

Daadkrachtig mobiliteitsbeleid gevraagd

‘Als het komende kabinet niet overstapt op doortastend mobiliteitsbeleid, gaat Nederland dichtslibben. De nood is hoog.’ Dat zijn de waarschuwende woorden van de Mobiliteitsalliantie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan het adres van de aanstaande bewindvoerders.

Tekenen van herstel in vraag naar staal »

Tekenen van herstel in vraag naar staal

Een groei van 1,2 procent in 2025 en nog dit jaar een plus van 1,7 procent. Volgens de nieuwe Short Range Outlook van World Steel Association (worldsteel) gaat de wereldwijde vraag naar staal al op korte termijn opleven en komende jaren structureel groter uitvallen dan de laatste jaren.

Girls matter »

Girls matter

Techniek en IT staan te boek als vakgebieden van vooruitgang en vernieuwing. Maar volgens VHTO (Expertisecentrum voor haar technische ontwikkeling) valt op het terrein van de persoonlijke diversiteit in de twee sectoren nog aardig wat progressie te maken. Vooralsnog is slechts 16% van de bèta-professionals van vrouwelijke kunne. Dat percentage moet fors omhoog, vindt VHTO. Daartoe organiseert het expertisecentrum elk jaar de Girls’ Day. Donderdag 11 april was de editie 2024.

Gemengde reacties op Voorjaarsnota »

Gemengde reacties op Voorjaarsnota

Het demissionaire kabinet heeft begin deze week de Voorjaarsnota gepresenteerd. Van de werkgeversorganisaties krijgen sommige beleidsvoornemens een warm onthaal, weer andere plannen in de nota, zoals verhoging van de energiebelasting voor bedrijven, baren de ondernemers zorgen.

Duitse staalfabrikant in zwaar weer »

Duitse staalfabrikant in zwaar weer

Het gaat thyssenkrupp Steel momenteel niet voor de wind. Door de aanhoudende ‘uitdagende marktomstandigheden’ ziet het Duitse staalconcern zich genoodzaakt een herstructurering door te voeren. Hierdoor zou de onderneming meer rendabel kunnen opereren en haar concurrentiepositie versterken.

Geslaagd én erkend »

Geslaagd én erkend

Vrijdagmiddag 12 april 2024 was een gedenkwaardige én feestelijke middag voor een 25-tal oud-cursisten die de driejarige opleiding Constructief Ontwerpen van BV/BmS succesvol hebben doorlopen. In het Rotterdamse expocentrum A16 ontvingen de alumni uit handen van de voorzitter van de examencommissie, Fred Paalvast, een getuigschrift ter bevestiging van hun nieuwe status als Master of Science. Dat de geslaagden voortaan de mastertitel mogen voeren, is het resultaat van de recente accreditatie van de opleiding en de ministeriële erkenning van de aanbieder, Stichting BV/BmS Opleidingen.

DOSS Award 2024: the finals »

DOSS Award 2024: the finals

Next Monday 22nd April the DOSS Award 2024-competition will come to a festive public close at an online ceremony, organized by the initiators Delft University of Technology (TU Delft) and the Dutch Steel Construction Institute (Bouwen met Staal). At the event the winner(s) will be proclaimed of this years’ prize for graduation-projects by master students in civil engineering at technical universities worldwide.

Staal, een ‘alledaags’ materiaal »

Staal, een ‘alledaags’ materiaal

De opleverdatum van het gebouw, de datum van ingebruikname van de brug, de geboortedatum van de architect of constructeur. In totaal 365 gedenkwaardige momenten heeft Bruno Dursin aan de internationale ontwerp- en bouwgeschiedenis weten te onttrekken voor een dagelijkse beschrijving van een historische toepassing of toepasser van staal in zijn nieuwe boek ‘365 Days of Steel’.