Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Opbouwsystemen (voor gevels)

Een opbouwsysteem bestaat uit een stalen binnendoos, een isolatiepakket van minerale wol en een stalen of aluminium buitenbeplating.

« terug naar Gevel- en daksystemen

Gebruikelijk is om de binnendoos horizontaal te monteren op de stalen (tussen)kolommen. Daarna wordt de isolatie aangebracht. Tenslotte wordt de buitenbeplating aangebracht: verticaal of horizontaal. Verticale beplating wordt direct bevestigd op de flenzen van de binnendoos. Bij een horizontale buitenbeplating wordt op de (horizontaal gemonteerde) binnendozen eerst verticaal een zogeheten omega-profiel bevestigd, waarop de buitenbeplating dan horizontaal kan worden geschroefd. De buitenbeplating heeft een grote verscheidenheid aan profielvormen: rond, hoekig, puntig en zelfs vierkante vormen en kan worden afgewerkt met verschillende coatingsystemen.


Puntprofielen die in drie variaties in wisselende volgorde zijn gemonteerd. Cube design museum in Kerkrade, ontw.: Shift architecture urbanism, foto's: René de Wit en Shift

Binnendoos

Een binnendoos is een gezet U-vormig, zelfdragend profiel (of cassette) van verzinkt staal, dat meestal is afgewerkt met dunne coating. Het plaatmateriaal is licht geprofileerd en varieert in dikte van ongeveer 0,75 mm tot 1,50 mm. De horizontaal gemonteerde binnendoos overspant ongeveer 5-6 m direct van kolom naar kolom en loopt bij voorkeur door over twee of drie velden. Het toepassen van geperforeerde binnendozen verhoogd de geluidabsorptie van de gevel, waardoor de akoestiek van de binnenruimte verbeterd.

Isolatie

De gevelisolatie in de vorm van minerale wol (steen- of glaswol) wordt vullend in de U-vormige binnendozen aangebracht. Op de flenzen van de binnendozen is eventueel fabrieksmatig een afdichtingsband aan te brengen om de luchtdichtheid van het systeem te verbeteren. Afhankelijk van de gewenste thermische isolatie van de gevel kan in de binnendozen ook een dikkere isolatie worden aangebracht die dan tevens over de flenzen van de binnendozen valt.


Binnendoos, gevuld met isolatie (geelgekleurd) en aan de buitenzijde afgewerkt met geprofileerde beplating.foto: Bouwen met Staal

Buitenbeplating

De buitenbeplating (gevelplaat) is een plaat van verzinkt bandstaal (of van aluminium) met een dikte van ongeveer 0,6-0,9 mm en leverbaar in diverse profileringen en afwerkingen (kleur en coatings). De vorm van de profilering kan bijvoorbeeld zijn trapeziumvormig, gegolfd (rond of sinusvormig) of puntvormig, al of niet met een vlak tussenstuk (afb. 2.10). De buitenbeplating wordt verticaal óf horizontaal gemonteerd. Bij een horizontale montage moeten op de binnendozen eerst zogeheten omega-profielen worden geschroefd om de buitenbeplating te bevestigen.

Detailleren

De prestaties van een gevel met een opbouwsysteem hangen af van de opbouw van het systeem en van de detaillering van de aansluitingen. De aansluitingen moeten voldoende dampdicht, luchtdicht en waterdicht zijn. Ook moet de vermindering van de warmte-isolatie door een zogeheten ‘koudebrug' beperkt blijven. Maak zoveel mogelijk gebruik van standaard, fabrieksmatig geproduceerde detailstukken (zetwerk), zoals lekdorpels en dakranden. Voor hoekstukken en dagkanten zijn pas in het werk gemaakte detailstukken aan te bevelen voor een goede en strakke aansluiting. Bouwen met Staal heeft samen met (het voormalige) SBR een groot aantal referentiedetails ontwikkelt voor stalen gevelsystemen. Deze details zijn gratis te downloaden.

Literatuur

Dit is een korte samenvatting van paragraaf 2.2 uit het boek Hallen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in onderstaande publicatie. Klik op de afbeelding van de cover of de titel van het boek. Daar is ook de mogelijkheid om deze publicatie te downloaden (als deze gratis is) of deze te bestellen (als deze niet gratis is).

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels

Gratis • Deze brochure laat geprofileerde staalplaat zien als daken gevelbekleding. Opgeklommen van de golfplaat op de nissenhut komt de geprofileerde plaat nu ook voor als hoogwaardige gevelbekleding in alle  bouwsegmenten.

Geprofileerde staalplaat voor daken en gevels, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2010, formaat A4, 72 p.

M.A. Barendsz, C.H. van Eldik, A.F. Hamerlinck, J.P. den Hollander, M.B.J. van Odenhoven, J.A.M. Roosendaal en H.H. Snijder, Hallen. Kenmerken en constructiesystemen van stalen hallen en het ontwerp van een éénbeukige geschoorde hal volgens Eurocode 3, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2019, ISBN 978-90-72830-99-9, formaat 23x25 cm, 280 p.

Hallen

De publicatie Hallen bedient HBO- en TU-studenten bouwkunde en civiele techniek, maar ook de constructeur in de beroepspraktijk met 280 pagina’s over de kenmerken en constructiesystemen van (stalen) hallen en het constructief ontwerpen van éénbeukige, geschoorde hallen volgens de Eurocode 3. Het boek opent met een toelichting op de algemene aspecten en aandachtspunten bij het ontwerpen van (stalen) hallen, waaronder typologie en gebruiksfuncties, contractvorming, bouwproces, bouwkosten en duurzaamheid. Vanaf hoofdstuk 2 steekt de publicatie van wal met uitvoerige en tegelijkertijd praktische uiteenzettingen over onder meer dak- en gevelsystemen voor hallen, stabiliteit, constructiesystemen, brandveiligheid en kraanbanen in industriële hallen.