Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Warmteisolatie

« terug naar Bouwfysica
Warmteisolatie Warmteisolatie

Staal geleidt warmte bijzonder goed. Voor staalconstructies die zijn ingepakt in de gebouwschil (dak en gevel) is dat niet erg. Bij stalen gevelsystemen is het wel van belang om erop te letten, dat de warmte van binnen niet weglekt naar buiten.

Toch hebben ook lichte stalen gevelsystemen uitstekende antwoorden op de steeds hogere eisen voor warmte-isolatie. Voor de SBR-Referentiedetails Utiliteitsbouw zijn zelfs details in ontwikkeling met een warmteweerstand RC van 7,0 (m2.K)/W. Dat is meer dan het dubbele van wat nu wordt gevraagd.

Warmtegeleiding is bij staal beduidend hoger dan bij andere bouwmaterialen. Staal heeft een hoge warmtegeleidingscoëffiënt λ van 52 W/m.K. Ter vergelijking: hout heeft 0,8 W/m.K en beton 2,0 W/m.K. De warmteweerstand wordt uitgedrukt in R = d / λ . Daarbij is d de dikte van het materiaal.

Omdat staal warmte goed geleidt, kan er in de gevel of het dak via stalen elementen zoals veerregels, consoles of afstandhouders warmte verloren gaan. Er wordt dan gesproken van "warmtelekken" of "koudebruggen". Voor alle stalen gevelsystemen die in de SBR-Referentiedetails Utiliteitsbouw en Woningbouw zijn opgenomen, is dat probleem opgelost. Zo zijn stijlen of regels niet doorgaand, maar onderbroken toegepast, zodat deze geen lijnvormige koudebruggen vormen. Waar mogelijk zijn tussen de sterk geleidende metalen elementen, isolerende materialen aangebracht. De details voldoen niet alleen aan de Bouwbesluiteis voor de warmteweerstand RC van 2,5 (m2.K)/W, maar zelfs aan de eis van het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen van 3,0 (m2.K)/W.

Voor het gevelsysteem dat in Nederland het meeste wordt toegepast in de hallenbouw, de binnendozen met buitenbeplating, zijn zelfs details in ontwikkeling met een warmteweerstand RC van 7,0 (m2.K)/W. Het systeem is zo uitontwikkeld, dat er per vierkante meter gevel slechts enkele veerregels en afstandhouders nodig zijn die de stalen binnen- en buitenhuid gescheiden houden. Daarbinnen is de hoeveelheid isolatiemateriaal gemakkelijk te variëren. Als in 2020 alle gebouwen energieneutraal moeten zijn, is het meest toegepaste gevelsysteem in de Nederlandse utiliteitsbouw er dus klaar voor.