Typologie versterkingsopties
Typering van mogelijkheden om gebouwen in Groningen te versterken tegen aardbevingen.
« terug naar Bevingsbestendig
Typologie versterkingsopties in Groningen is een bundeling van informatie over de mogelijkheden om gebouwen te versterken tegen aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Oost-Groningen.
Voor de inhoud van deze syllabus heeft de TC 3 (met voorafgaande toestemming) geput uit Groningen 2013 'Structural Upgrading Study' en de ‘Leidraad Ontwerpconsultatie’, beide van Arup, en ‘Techniques for the Seismic Rehabilitation of Existing Buildings’ van FEMA (FEMA 547).
Inhoud in ‘t kort:
De informatiebundel begint met de beschrijving en illustrering (p. 2-11) van zeven versterkingsniveau’s die Arup onderscheidt in haar Structural Upgrading Study (§ 4.4.2, p. 68-77). Naarmate het ‘intervention level’ hoger ligt, zijn de ingrepen ingewikkelder, tijdrovender, duurder en hinderlijker voor bewoners/gebruikers.
Permanent upgrading measures – intervention levels:
- level 1: Mitigation measures for higher risk building elements (potential falling hazards);
- level 2: Tying of floors and walls;
- level 3: Stiffening of flexible diaphragms;
- level 4: Strengthening of existing walls;
- level 5: Replacement and addition of walls;
- level 6: Foundation strengthening; and
- level 7: Demolition.
Op p. 12 van de syllabus zijn drie tabellen uit het document FEMA 547 Techniques for the Seismic Rehabilitation of Existing Buildings (hfst. 21) overgenomen. De tabellen gaan over het versterken van ongewapend metselwerk, met daarbij gehighlight de onderdelen die voor staal relevant zijn, onder verwijzing naar de betreffende paragrafen en figuren in FEMA 547.
In aanvulling op de tabellen geven pag’s 13 t/m 15 de details van enkele versterkingsopties.
- Voor download van de originele ARUP-onderzoeksrapporten: publicaties