Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Gouwehal, Waddinxveen

« terug naar Architect+Staal mei 2024

Waarschijnlijk na de bouwvak krijgt de gemeente Waddinxveen de sleutel van de Gouwehal: een gloednieuwe sportaccommodatie op het plaatselijke sportpark De Sniep voor lokale sportverenigingen en scholen. De Gouwehal wordt toekomstbestendig, gasloos, energieneutraal én circulair, zoals Topos het heeft uitgetekend. Niet alleen is het staalskelet van het 1.400 m2 grote en 7,4 m hoge gebouw geheel demontabel; een goed deel van de constructie bestaat uit ‘tweedehands’ stalen kolommen en liggers die eerder zijn gedemonteerd uit sloopgebouwen en vervolgens ‘geremonteerd’ in de Gouwehal-constructie.

De nieuwe Gouwehal dient ter vervanging van de oude sporthal De Dreef. Net als zijn voorganger staat de opvolger open voor zowel onderwijsinstellingen als sportclubs, maar dan wel op een nieuwe plek: op sportpark De Sniep en direct tegen het bestaande clubgebouw van voetbalvereniging ASW. Hierin zijn de kantine, douches en kleedruimten al aanwezig, waardoor de nieuwe hal ’t kan stellen zonder deze voorzieningen. Via een gang worden clubgebouw en hal met elkaar gekoppeld.

De gemeentelijke ambities voor een duurzame en toekomstbestendige hal zijn door Topos aangegrepen om een duurzame, toekomstbestendige én circulaire hal te ontwerpen, in samenwerking met InFit Beweegconcepten en in nauwe samenspraak met de gemeentelijk opdrachtgever. Uitgangspunten en uiteindelijke wezenskenmerken van het gebouwontwerp zijn de energieneutraliteit en de- en remontabiliteit. Alle bestanddelen van de hal moeten relatief eenvoudig en schadevrij uit elkaar te halen zijn en weer in elkaar te zetten, zodat de hal in de toekomst, bijvoorbeeld, in zijn geheel naar een andere locatie kan verhuizen of kan fungeren als donor van onderdelen en materialen aan nieuwe bouwprojecten als de Gouwehal zelf (ooit) overbodig is geworden.

De demontabiliteit en remontabiliteit zijn zondermeer van toepassing op de stalen hoofddraagconstructie van de hal. Een deel is nieuw, een deel is opgebouwd uit oude kolommen en liggers, afkomstig van gebouwen die in opdracht van de gemeente Waddinxveen zijn ontmanteld. Om het traject van het oogsten, inspecteren, transporteren en remonteren vlot en succesvol te laten verlopen, zijn de krachten gebundeld met IMd Raadgevende Ingenieurs. Dit ingenieursbureau heeft kennis en ervaring opgedaan in vergelijkbare circulaire bouwprojecten (Winkelpanden Hoogstraat Rotterdam, Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, Biopartner 5 Oegstgeest, Milieupark De HER Rotterdam) en heeft het ‘donor-concept’ zo’n beetje uitgevonden.

De vliesgevel van de Gouwehal is, net als het staalskelet, demontabel en remontabel. Voor de gevel is een nieuw type aluminium profiel toegepast dat later gemakkelijk losmaakbaar is en direct geschikt voor hergebruik.

Naast hergebruik zijn ook gerecyclede materialen ingezet. Zo is een groot deel van de binnenwanden afgewerkt met vilt uit lege PET-flessen. Het vilt draagt bij aan de halakoestiek. Uit de oude sporthal De Dreef is de sportvloer verwijderd en gerecycled. Het materiaal is opnieuw gebruikt in de ondervloer.

Biobased materialen hebben eveneens hun weg gevonden naar de Gouwehal. De tribune en het grote klim-/klautertoestel zijn bekleed met bamboe. De geluidsabsorberende lamellen zijn gemaakt oude jeans die voor hernieuwd gebruik tot pulp zijn vermalen. Bovendien had de gemeente heel wat eerder gebruikte houten elementen verzameld en opgeslagen voor hergebruik in het nieuwbouwproject, waaronder balkhout, plafonschrootjes en traptreden. Van het balkhout, bijvoorbeeld, is de nieuwe tribunetrap gemaakt.

Aan natuur-exclusiviteit ontbreekt ’t evenmin bij de Gouwehal. In de gevel zijn nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen ingebouwd. Op het dak zijn, naast de zonnepanelen, nestplaatsen voor vogels vrijgemaakt. Een deel van het dak is uitgerust met een groendak voor het vasthouden van hemelwater.

Projectgegevens

Locatie: Sniepweg 13G, Waddinxveen • Omvang: 1.400 m2 • Verwachte oplevering: september 2024 • Start bouw: september 2023 • Architectuur / circulair ontwerp: Topos • Constructief advies: IMd Raadgevende Ingenieurs • Uitvoering: Den Dubbelden bouw & renovatie • Staalconstructies: Dijkstaal • Impressies: Topos • Foto’s: Den Dubbelden • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2024