Accelerator, Utrecht
« terug naar Architect+Staal maart 2021Bouwsnelheid versneld
Bouwen met staal staat al te boek als bouwen op hoge snelheid. Bij de bouw van onderzoeksgebouw Accelerator, een ontwerp van cepezed, komt er nog een tandje bij dankzij de modulaire opbouw van gevels en installaties.
Accelerator wordt het nieuwste multifunctionele en multi-tenant gebouw voor onderzoek op het Utrecht Science Park. Hier voegt de nieuwkomer zich bij het Genmab R&D Center, eveneens een ontwerp van cepezed dat sinds oktober 2018 operationeel is. Genmab is (samen met collega-biotechbedrijf Merus) hoofdhuurder van het Accelerator en kan zich straks gemakkelijk heen en weer bewegen tussen gehuurd domein en eigendom. Ter hoogte van de derde bouwlaag van de Accelerator komt een transparante loopbrug naar het Genmab R&D Center.
Oplevering van het nieuwe onderzoeksgebouw is bedacht voor het voorjaar van 2022 en dat getuigt van realiteitszin. De ruwbouw, eind vorig jaar gestart, is namelijk al gevorderd tot de zesde bouwlaag. Terwijl aannemer BAM verder bouwt naar het hoogste punt (de twaalfde bouwlaag), worden de gevels van de onderste verdiepingen al gemonteerd. De gebouwgevels worden opgebouwd uit geschakelde modules waarin transparante en gesloten geveldelen zijn gecombineerd. De modules zijn snel in serie aan te brengen.
Behalve de elementengevel levert ook de installatietechniek een bijdrage aan een (extra) hoog bouwtempo. In een tent op de bouwplaats worden alle benodigde installatie-onderdelen vervat in metalen frames. Zo ontstaan complete, geprefabriceerde schachtmodules die snel per verdieping worden ingehesen en bevestigd aan de vloerranden.
Ook bevorderlijk voor een vlot bouwproces, is de integrale aanpak van de uitvoering. Hiertoe zijn de engineers bij BAM Advies & Engineering en cepezed en de uitvoerders van BAM Bouw en Techniek - Grote Projecten samengevoegd tot één team. Alle teamleden, niet alleen de modelleurs maar ook de projectdirecteur, uitvoeringsmanager, werkvoorbereiders en bouwers, hebben dagelijks het BIM-model openstaan. Behalve voor inzicht in uitvoerbaarheid is het model bijvoorbeeld ook gebruikt voor de bouwplaatsinrichting en het beoordelen van sparingen.
Vanaf een prominente plek aan de toegangsweg tot het Utrecht Science Park heeft de Accelator straks ruim 22.000 m2 beschikbaar voor kantoren, laboratoria en parkeren. Naast de meer algemene voorzieningen zoals receptie, vergadercentrum en een restaurant in de plint wordt het gebouw ook toegerust met een auditorium voor 250 personen. Kantoor- en laboratoriumfuncties liggen op de verdiepingen rond het centrale, gebouwhoge atrium.
Op het gebied van duurzaamheid zijn de pijlen gericht op een BREEAM-NL Excellent certificering bij oplevering. Om dat te bereiken, wordt ingezet op een aangename, gezonde en flexibele werkomgeving met onder meer veel daglichttoetreding tot de werkplekken, energiezuinige LED-verlichting, ruime groenvoorziening in het atrium en een flink aantal PV-panelen op het dak. Voor het verwarmen en koelen van het gebouw halen warmtepompen de warmte en koude uit de bodem. De warmteterugwinning verloopt via het ventilatiesysteem.
Projectgegevens:
Locatie: Uppsalalaan, Utrecht Science Park (USP), Uithof, Utrecht • Verwachte oplevering: voorjaar 2022 • Start bouw: eind 2020 • Opdracht: Kadans Science Partner • Architectuur: architectenbureau cepezed • Interieurontwerp: cepezedinterieur • Constructief advies: BAM Advies & Engineering • Hoofduitvoering en staalconstructies: BAM Bouw en Techniek - Grote Projecten • Advies bouwfysica en duurzaamheid: Deerns Raadgevende Ingenieurs • Installatietechnisch advies: Deerns • Ontwerp in VR (© cepezed) • Bouwplaats in VR (© BAM) • Foto’s: Lucas van der Wee • Impressies: cepezed • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), februari 2021