Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Winnaars BIM Award 2024 bekend

De Construsoft BIM Awards 2024 heeft 67 inzendingen en (daaruit) 6 winnende projecten opgeleverd. Van dit zestal boekt FENIX II dubbele winst. Naast de prijs in de categorie Publieke Projecten gaat de Tornado, de organisch vormgegeven dubbele stalen trap van het nieuwe FENIX Migratiemuseum in Rotterdam er ook vandoor met de Publieksprijs.

« terug naar Nieuws

10 september 2024

De Construsoft BIM Awards 2024 heeft 67 inzendingen en (daaruit) 6 winnende projecten opgeleverd. Van dit zestal boekt FENIX dubbele winst. Naast de prijs in de categorie Publieke Projecten gaat de Tornado, de organisch vormgegeven dubbele stalen trap van het nieuwe FENIX Migratiemuseum in Rotterdam er ook vandoor met de Publieksprijs.

De dubbele trap, onder de passende naam ‘Tornado’, wordt het icoon van het toekomstige FENIX Migratiemuseum van Stichting Droom en Daad. Het museum vindt onderdak in FENIX II, een deel van de voormalige op- en overslagloods San Francisco aan de Rotterdamse Maas. Vanuit de lobby van het museum meandert de Tornado door de loods omhoog, om bovendaks te eindigen in een platform met uitkijk over de havenomgeving. Het architectonisch ontwerp van de trap komt van het Chinese MAD Architects.

IMd Raadgevende Ingenieurs, CSM Steelstructures en CIG hebben de architectonische opzet vertaald in een bezienswaardige constructie van twee omwentelende trappen die de staccato ritmiek van de bestaande orthogonale structuur doorbreken en de omvangrijke loodsruimte een menselijke maat verlenen. De materiaalkeuzes bevestigen het contrast: een frivole, nieuwe trapconstructie van gebogen roestvast stalen buizen, kokers en platen met houten afwerking in de bestaande, nuchtere constructie van lineaire beton- en staalelementen.

Met de vele verschillende krommingen in de constructie, hoge eisen op constructief en esthetisch vlak én de integratie van verschillende andere onderdelen zoals een glazen dak op het uitkijkplatform, was het project dermate complex dat ’t eigenlijk niet kon zonder BIM. In het BIM-model hebben alle betrokken projectpartners hun details ingebracht en met elkaar gedeeld, wat resulteerde in een innige, multidisciplinaire samenwerking tijdens het gehele ontwerp- en bouwproces.

  • Een overzicht van de projectpartners en nadere toelichting op de BIM-toepassing bij de Tornado vindt u op deze pagina.

De zes winnaars op een rij:

Commerciële projecten:

Stam + De Koning Bouw (VolkerWessels) | Nieuw Bergen, Eindhoven

‘Een indrukwekkend aantal van meer dan 250 IFC-modellen van 30 verschillende projectpartners.’

Industriële projecten:

Mathieu Gijbels | Brouwerij Roman, Oudenaarde  

‘Een naadloze integratie van nieuwe en bestaande structuren door succesvolle inzet van BIM.’

Infrastructurele projecten:

Meerdink Bruggen | Vervanging Lamgatsebrug Halderberge 2024

‘Een technisch geavanceerd brugproject, waarbij maximaal is ingezet op hergebruik van materialen.’

Sport en recreatie:

Teken- en Adviesburo Gerard van Meerveld | Markthal Apeldoorn

Een duurzame toepassing van hout in combinatie met staal, inclusief een prachtige uitwerking van de knooppunten.’

Kleinschalige projecten:

Draisma Bouw | Villa Vaassen

‘Uitzonderlijke kwaliteit door integratie van diverse materialen ondersteund door BIM-processen.’

Publieke projecten + Publieksprijs:

CSM Steelstructures | FENIX

De hoge mate van detaillering en samenwerking zorgen voor een uitmuntende uitvoering van dit technisch veeleisende project.’

De zes winnaars kunnen zich nu opmaken voor de deelname aan de Global BIM Awards.