Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Van CO2 naar e-methanol voor schone metaalproductie

Nog net voor de jongstleden jaarwisseling heeft TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen. In het project wordt gewerkt aan nieuwe technologieën om CO2 om te zetten in bruikbare ‘producten’ zoals methanol, als belangrijke bijdrage aan een klimaatneutrale metaalindustrie per 2050. Deskundige inbreng vanuit verschillende disciplines komt van een 17-tal projectpartners, waaronder kennisinstelling TU Delft en staalproducent Vargön Alloys.

« terug naar Nieuws

7 januari 2025

Nog net voor de jongstleden jaarwisseling heeft TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen. In het project wordt gewerkt aan nieuwe technologieën om CO2 om te zetten in bruikbare ‘producten’ zoals methanol, als belangrijke bijdrage aan een klimaatneutrale metaalindustrie per 2050.

De projectcoördinatie berust bij TNO. Het kennisinstituut wendt haar expertise aan bij het ontwikkelen van de benodigde vernieuwende technologieën, maar gaat ook de bouw van een heuse demonstratiefabriek in goede banen leiden. In deze ‘First-of-a-Kind’ fabriek kan worden getest en aangetoond welke technologieën het best haalbaar en schaalbaar zijn bij het zuiveren en omzetten van CO2 in e-methanol, met groene waterstof als energiebron. Daarbij gaat ’t om CO2 dat eerder is gedestilleerd uit restgassen van geëlektrificeerde metallurgische processen, zoals de fabricage van staal in elektro-ovens (Electric Arc Furnace).

Beproeving in Zweden

De fabriek is naar verwachting binnen vier jaar beschikbaar. Maar eerst wordt het proces van het onttrekken en omzetten van CO2 uit verschillende soorten restgassen getest in een bestaande proeffabriek in Swerim, Zweden. In deze fabriek, geëxploiteerd door TNO en partners, zijn al eerder technologieën aan de tand gevoeld voor bijvoorbeeld het verwijderen van CO2 uit hoogovengas. Ontdaan van CO2 is dit gas onder meer in te zetten bij de productie van elektriciteit.

Deze eerdere tests zijn uitgevoerd in het kader van de STEPWISE en FReSME, twee onderzoeks- en innovatieprojecten die sterk gerelateerd zijn aan EMPHATICAL. Net als de beide verwanten maakt EMPHATICAL deel uit van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. In dat verband ontvangen de drie projecten Europese subsidie.

Zeventien partners

Binnen het EMPHATICAL-consortium werkt TNO samen met een elftal kennisinstellingen (NO, Politecnico di Milano, TU Delft, CSIC, CIRCE, SWERIM, DLR, LEAP, INERIS, Comillas Pontifical University en UCL), twee technologie-aanbieders (Bright Renewables en Sumitomo SHI FW), twee dienstverleners (CARE FOR Engineering (t.b.v. LCA-analyse) en CO₂ Value Europe (communicatie en kennisdistributie) en namens de beoogde eindgebruikers de staalproducenten Vargön Alloys AB in Zweden en het Europese CELSA met staalfabrieken in onder meer Noorwegen, Engeland en Frankrijk.

  • Voor meer projectinfo: Yvonne van Delft, senior project manager TNO.
  • Foto: Electric Arc Furnace, © Primetals Technologies.