Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staalfabrikanten in zwaar weer

Vanwege overcapaciteit, lage verkoopprijzen en hoge productiekosten (onder meer voor energie) gaan bij de staaldivisie van het Duitse Thyssenkrupp waarschijnlijk duizenden banen verloren. Ook Tata Steel Nederland ziet zich genoodzaakt de broekriem nog eens aan te halen.

« terug naar Nieuws

27 november 2024

Vanwege overcapaciteit, lage verkoopprijzen en hoge productiekosten (onder meer voor energie) gaan bij de staaldivisie van het Duitse Thyssenkrupp waarschijnlijk duizenden banen verloren. Ook Tata Steel Nederland ziet zich genoodzaakt de broekriem nog eens aan te halen.

Bij de verlieslatende staal-tak van Thyssenkrupp wordt het personeelsbestand de komende vijf jaar flink uitgedund: van de huidige 27.000 arbeidsplaatsen naar uiteindelijk zo’n 16.000. Het concern kondigt een reorganisatie aan waarbij zo’n 5.000 plaatsen direct vervallen en nog eens 6.000 worden overgebracht naar externe dienstverleners óf verdwijnen na verkoop van productieactiviteiten.

Met de reorganisatie wil de staalproducent de personeelskosten omlaag brengen. Daarnaast ondervindt de onderneming op de Europese markten zware concurrentie van Aziatische staalfabrikanten en gaat ’t gebukt onder de verslechterde economische situatie in de Duitse auto-industrie. Thyssenkrupp is een groot-leverancier van staal aan Duitse autobouwers. De onderneming moet bovendien veel investeren in het verduurzamen van de productieprocessen. Vooral de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zal door de ingrepen worden getroffen. Hier staan veel staalfabrieken van het concern, het hoofdkantoor van de staaldivisie staat eveneens in deze industrie-regio, in Duisburg.

Ook Tata Steel Nederland staat er niet goed voor. Over het afgelopen boekjaar (april 2023–april 2024) noteert het bedrijf in IJmuiden een verlies van 556 miljoen euro. In een eerdere periode is ook al zo’n 300 miljoen euro gestoken in maatregelen om CO2-emissies te reduceren en de overlast voor de directe omgeving te verminderen. Daarbovenop wordt de Nederlandse staalproducent, net als de Duitse evenknie, geconfronteerd met forse grondstof- en energieprijzen en een kwakkelende Europese staalmarkt waar veel, goedkoper staal uit Azië (vooral China) rondgaat.

Besparingen en ombuigingen die tot nu toe zijn doorgevoerd, waaronder het schrappen van 850 banen, hebben volgens de ondernemingsleiding nog onvoldoende financieel effect gesorteerd. Daarom wordt nu een extra bezuiniging geïntroduceerd van 60 miljoen euro, van kracht per 1 januari 2025. Of deze extra bezuiniging resulteert in (extra) banenverlies, is nog onduidelijk.

Ondanks de geldzorgen, blijft Tata Steel investeren in het vergroenen van haar staalproductie. Gesprekken met de overheid over financiële ondersteuning van de verduurzaming zijn gaande, maar vooralsnog draait het bedrijf zelf op voor het leeuwendeel van de investeringen.

  • Foto: Tata Steel.