Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Rotterdam eert Rem Koolhaas

Architect Rem Koolhaas is afgelopen dinsdag geëerd met de Johan van Oldenbarneveltpenning, de hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam. Koolhaas ontvangt de erepenning voor zijn decennialange, artistieke en culturele verdiensten voor de stad Rotterdam.

« terug naar Nieuws

27 september 2024

Architect Rem Koolhaas is afgelopen dinsdag geëerd met de Johan van Oldenbarneveltpenning, de hoogste onderscheiding van de gemeente Rotterdam. Koolhaas ontvangt de erepenning voor zijn decennialange, artistieke en culturele verdiensten voor de stad Rotterdam.

‘Koolhaas is de meest invloedrijke en internationaal gelauwerde hedendaagse Nederlandse architect’, aldus de gemeente Rotterdam in een begeleidende persverklaring. ‘Met zijn werk heeft hij bijgedragen aan Rotterdam als stad met internationale allure en ruimte voor experimentele architectuur.’

Rem Koolhaas startte in 1975 samen met Madelon Vriesendorp en Elia en Zoe Zenghelis het eigen Office for Metropolitan Architecture (OMA). Een paar jaar later brachten de oprichters het bureau over naar Rotterdam. Koolhaas, Rotterdammer van geboorte, zag toen al dat de havenstad in transitie verkeerde en steeds ruimere stedenbouwkundige en architectonische mogelijkheden bood.

Inmiddels is OMA Rotterdam grootmoeder van vestigingen in Hong Kong, New York en Australia. Koolhaas (bouwjaar 1944) staat nog steeds aan het roer van deze internationale architectuurpraktijk, samen met Chris van Duijn, Reinier de Graaf, David Gianotten, Jason Long en Shohei Shigematsu. Ellen van Loon trok zich onlangs terug als bureaupartner.

Bekende Rotterdamse gebouwen binnen het oeuvre van de architectuurpraktijk zijn de Kunsthal (1992), woongebouw De Rotterdam (2014), stadskantoor annex woongebouw Het Timmerhuis (2015) en Forum Rotterdam (2020). Recentelijk produceerde OMA in samenwerking met EFFEKT en LOLA, het masterplan voor Feyenoord City. Dit plan voor gebieds(her)ontwikkeling in Rotterdam-Zuid werd afgelopen juni, na herziening en zonder nieuw Feyenoord-stadion, door de gemeente goedgekeurd.

Gemeente Rotterdam reikt de Johan van de Oldenbarneveltpenning één keer per jaar uit één of meerdere personen die zich uitzonderlijk verdienstelijk gemaakt voor de stad. De onderscheiding is vernoemd naar staatsman Johan van Oldenbarnevelt die van 1576–1586 fungeerde als pensionaris van Rotterdam en in die hoedanigheid een belangrijke aanzet gaf tot de ontwikkeling van Rotterdam als havenstad.

Koolhaas viel al vaker in de (oeuvre)prijzen. Zo won hij in 2000 de Pritzker Prize en in 2004 de RIBA Royal Gold Medal.

  • Hoofdfoto: Rem Koolhaas ontvangt Johan van Oldenbarneveltpenning uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb.
  • Projectfoto’s: Het Timmerhuis, Rotterdam (OMA, ABT, Pieters Bouwtechniek, CSM Steelstructures, © Ossip van Duivenbode en Heijmans).