Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Herstel bouwproductie per 2025 voorzien

Na een ‘moeizaam’ 2023 ligt ook voor dit jaar een krimp van de bouwproductie in Nederland in het verschiet. Maar in de loop van volgend jaar trekken de bouwactiviteiten weer aan, blijkt uit een verse sectoranalyse van ABN AMRO.

« terug naar Nieuws

16 augustus 2024

Na een ‘moeizaam’ 2023 ligt ook voor dit jaar een krimp van de bouwproductie in Nederland in het verschiet. Maar in de loop van volgend jaar trekken de bouwactiviteiten weer aan, blijkt uit een verse sectoranalyse van ABN AMRO.

De krimp in 2024 is volgens ABN AMRO terug te voeren op een combinatie van factoren: hoge rente, gestegen bouwkosten, complexe dan wel stroperige procedures en een overvol stroomnet. De terugval in productie is vooral terug te zien bij nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Het gebrek aan bouwlocaties en de problemen bij het verkrijgen of uitbreiden van elektriciteits- en wateraansluitingen werken daarbij extra belemmerend, stellen de bouweconomen van de bank.

Na een afname van 2 procent over 2023 voorziet de bank voor 2024 een daling van de bouwproductiviteit van 2,5 procent. In de woningbouw-nieuwbouw is de neergang het grootst: 6 procent. Naar verwachting komt de bouwproductie volgend jaar weer in een stabiele toestand. Met een kleinere productie-afname (–4 procent) zal dan ook het herstel in de woningbouw inzetten.

Bevorderlijk voor het herstel in 2025 is ook dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk dit jaar geen renteverhogingen meer doorvoert, zelfs renteverlagingen zijn denkbaar. Hierdoor kunnen investeringen in nieuwbouw en renovatie worden aangejaagd en meer projecten van de grond kunnen komen.

Ontwikkeling van de productievolumes per deelsector van de bouw (© ABN AMRO).

In gunstig contrast met veel deelsectoren en -disciplines staat de productiviteitsgroei onder de ingenieursbureaus. Meer en meer worden ingenieursbureaus ingeschakeld in het kader van energietransitie en klimaatadaptie binnen de gebouwde omgeving. Daarnaast zijn ze ook steeds meer actief in advisering en projectmanagement op het gebied van het milieu en ruimtelijke ordening. De activiteiten voor woning- en utiliteitsbouw nemen wel iets terug. De groei wordt hooguit iets geremd door een tekort aan personeel, aldus ABN AMRO.