Aardbevingsbestendige woning glijdt op staal
Een onderzoeksgroep aan de Stanford-universiteit heeft met succes een glijoplegging in staal toegepast voor aardbevingsbestendigheid.
« terug naar NieuwsDe groep heeft de tests uitgevoerd op een in september gebouwde tweelaagse woning, op iets kleinere schaal, waarbij zogenaamde ’seismic isolators’ zijn toegepast en versterkingsmaatregelen (aan de wanden) zijn getroffen. De ‘seismic isolator’ is een scheiding tussen fundering en woning, en bestaat uit een potoplegging met daarop (in dit geval) twaal stalen liggers voorzien van kunststof. De aanzienlijke zijdelingse beweging die het systeem kan opnemen, is te zien op Stanford-news.
De groep voerde tests uit die drie keer sterker waren dan de vernietigende Loma Prieta-beving in 1989. Het gegeven dat veel bevingen van geringe intensiteit al tot grote herstelschade voor vele woningen kunnen leiden en de tamelijk lage extra kosten (ongeveer 10.000 euro) per (nieuwbouw)woning maken de oplossing erg aantrekkelijk voor eindgebruikers, omdat zij de woning dan niet meer hoeven bij te verzekeren tegen bevingen. ‘We constateren echt heel weinig schade’, aldus één van de onderzoekers tegenover Stanford-news en die gekleed ging in een t-shirt met de opschrift ‘I’m an earthquake engineer… If I run you run.’ (Bouwen met Staal, 30 oktober 2014)