Kurobane Award voor Mick Eekhout
Voor zijn (niet-aflatende) bijdragen aan de toepassing van (stalen) buisconstructies in de architectuur en bouw heeft prof.dr.ir. Mick Eekhout de prestigieuze Kurobane Award ontvangen.
« terug naar NieuwsDe eer viel hem ten deel tijdens het 17e International Symposium on Tubular Structures, 9 december jl. in Singapore. Bij die gelegenheid gaf Mick een lezing over buisconstructies in de architectuur, die hier voor u is opgetekend. De Kurobane Award vormt tevens de waardering voor Mick’s enthousiaste inspanningen door de jaren heen om onderzoek ten bate van de inzet van buisconstructies verder te intensiveren en verbreden.
Het (constructief) ontwerpen van ruimtelijke, driedimensionale buisconstructies is zonder twijfel het specialisme van Adrianus Cornelis Jozef 'Mick' Eekhout (1950). De voorliefde en deskundigheid in dit type constructies beleeft zijn eerste gedocumenteerde uiting in het proefschrift ‘Architecture in Space Structures’. Hierop promoveert hij in 1989 cum laude aan de TU Delft bij professoren Jaap Oosterhoff en Moshé Zwarts. Zeven jaar later verschijnt een ruim 200 pagina’s dik boek van zijn hand: ‘Buisconstructies in de architectuur’. Het boek, een uitgave van CIDECT, is inmiddels in vijf talen verschenen en in 2011 gereviseerd.
In 1983 vindt ‘de buis’ ook zijn weg in de naam van zijn bedrijf in Delft, Octatube Space Structures, dat zich tot op de dag van vandaag toelegt op het ontwerpen, engineeren en bouwen van 3D-buisconstructies. Een jaar voor de oprichting van Octatube sluit Mick de eigen architectuurpraktijk die hij sinds 1975 runt ‘om professionele verwarring te voorkomen’. Ook Mick’s engineeringsactiviteiten, per 1978 ondergebracht in Octatube Engineering, worden in ’83 overgeheveld naar de nieuwe firma.
Buisconstructies vervullen veelal een hoofdrol in de architectonisch ontwerpen van Mick. Bekend uit zijn portfolio zijn de overkapping van de binnenplaats (de Glazen Zaal) van het Prinsenhof in Delft, busstation Zuidpoort in Delft en de Spiegelzaal van de Rijksuniversiteit Groningen. Opmerkelijk ook zijn de twee serres voor BK City, de nieuwe huisvesting voor de Delftse faculteit Bouwkunde dat haar bestaande gebouw in 2008 verloor aan de vlammen.
Als constructief ontwerper is hij verbonden aan honderden projecten in binnen- en buitenland, van het Yizhak Rabin Center in Tel Aviv van architect Moshe Safdie tot de Glazen Muziekzaal van de Beurs van Berlage, naar ontwerp van Pieter Zaanen. De Glazen Muziekzaal heeft onlangs een nieuwe plek gekregen in de getransformeerde LocHal in Tilburg.
Sinds 1992 heeft Mick de leerstoel Productontwikkeling aan de faculteit Architectuur van de TU Delft bezet. In 2015 is hij met emiraat gegaan, maar blijft actief in veel zaken.
- Foto’s: Mick Eekhout (© Mick Eekhout) • Glazen Zaal in LocHal, Tilburg (© Seats2Meet) • Zuid- en oostserre BK City, Delft (© Mark Faase / Octatube).