Webinar Circulair met voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels
Op vrijdagmiddag 23 april 2021 organiseerden ECCA (NL), Federatie Metaalplaat en Bouwen met Staal het webinar Circulair met voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels. Deelname is gratis.
« terug naar Webinars Meld je aan voor dit evenementHet webinar Circulair met voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels is een vervolg op het webinar Voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels van december 2020. Het webinar in april 2021 focust op de duurzaamheidsaspecten van – lees: circulair bouwen met – voorgelakte metaalplaat in de verschillende toepassingen als dak- en gevelmateriaal. Antwoorden worden gegeven op vragen als 'waarom moet ik kiezen voor het toepassen van voorgelakt metaal', 'hoe past voorgelakt metaal in mijn duurzaam ontwerp', 'hoe circular is voorgelakt metaal?'.
De inleiding belicht de productieprocessen van voorgelakte staal- en aluminiumplaat met nadruk op de toekomstige verduurzaming met geringere CO2-uitstoot met als drijvende factor de EU Green Deal. Daarna wordt dieper ingaan op duurzaam bouwen met aandacht voor circulariteit, losmaakbaarheid en hergebruik aan de hand van bouwkundige toepassingen en voorbeeldprojecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van (een deel van) de tien R’s: Rethink, Redesign, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover.
Terugzien?
De opnamen van de themasessies zijn terug te zien via het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal.
Wanneer en waar?
Online op vrijdag 23 april 2021 van 13:00–14:00 uur.
Voor wie?
Het webinar Circulair met voorgelakte metaalplaat voor daken en gevels is vooral bestemd voor architecten, bouwkundig ontwerpers, gevel- en dakadviseurs, milieuadviseurs en studenten en docenten. Maar zeker ook interessant voor constructeurs, staalbouwers, dak- en gevelmonteurs, applicateurs van coatings en leveranciers van dak- en gevelsystemen en -materialen.
Architecten kunnen de tijd, besteed aan dit webinar, opvoeren als permanente educatie volgens de Wet op de Architectentitel (WAT).
Deelname is gratis.
Programma
12:50 Ontvangst in de lobby van MS Teams
13.00 Welkomstwoord Marco Pauw (Bouwen met Staal) en Coen van Gorp (Ecca Nederland)
13.02 Inleiding Productieprocessen en duurzaamheid
Egbert Jansen (Federatie Metaalplaat, namens ECCA (NL) en Henk Reimink (Worldsteel Association)
13.20 Inleiding Productieprocessen en duurzaamheid
Mick van de Steege (Hydro)
13:30 Duurzame en circulaire toepassingen
Jan-Pieter den Hollander & Marco Pauw (Bouwen met Staal)
13.50 Gelegenheid voor vragen
14.00 Einde
Achtergrond
Wereldwijd stijgt de aandacht voor het Milieu, Klimaat en de Biodiversiteit die uit balans is. De mondiale verduurzamingsopgave luidt dan ook.
- Opwarming aarde met twee graden verminderen.
- Terugdringen CO2 (met 95% teruggebracht in 2050).
- Maken van omgevingen die klimaatneutraal of -herstellend zijn (klimaatadaptatie).
Gevolg: verminderen gebruik grondstoffen, beperken energiegebruik, beperken uitstoot (CO2, NOx) en afval.
De drie leidende kaders; Grondstoffenakkoord, Klimaatakkoord en Green Deals.
Het verminderen van energiegebruik bij voorgelakte metaalplaat wordt verdeeld over deze aandachtspunten:
- bij productie (staalproces) en bouw (licht bouwen);
- bij gebruik (meer isolatie en installatietechniek, betere energiehuishouding, andere energiebronnen);
- verminderen van grondstofgebruik en afval, dus circulair bouwen en prefab;
- circulair bouwen: 0. Materiaalrecycling, 1. Productniveau, 2. Gebouwniveau (locatieneutraal: herbestemming), 3. Gebouwniveau (locatieonafhankelijke, demontabel).
Voorgelakte metaalplaat
Van alle bedrijfsgebouwen (ofwel hallen) in ons land is zo’n 80% toegerust met gevels van geprofileerde plaat uit voorgelakt metaal. En bij 90% van deze gebouwen liggen ze op het dak. Maar geprofileerde voorgelakte metaalplaten (gemaakt van dunwandig staal of aluminium en ook wel bekend als ‘gecoilcoate’ platen) zijn zeker niet uitsluitend voorbehouden aan de industriële bouw. Vandaag de dag vindt het product ook gemakkelijk zijn weg naar de utiliteitsbouw en woningbouw (en dan zowel bij nieuwbouw als renovatie) en maakt ‘t zelfs opgang in de offshore-industrie. Het is niet alleen een economisch product maar wordt steeds vaker toegepast vanwege de schone werkplaats, mogelijkheden op zowel esthetisch vlak als ook vormgeving en montagemogelijkheden.
Door wie?
Bouwen met Staal organiseert dit webinar samen met ECCA (NL) en Federatie Metaalplaat (FDP).
ECCA staat voor de European Coil Coating Association die (sinds 1967) vanuit Brussel opkomt voor de belangen van de coilcoating-industie in Europa. ECCA telt meer dan 120 leden uit 18 Europese landen. De belangenbehartiging in Nederland berust (sinds 1985) bij ECCA NL. • www.prepaintedmetal.eu
De Federatie Metaalplaat (FDP) zorgt voor het ontwikkelen, bundelen, verspreiden en uitwisselen van kennis over (voorgelakte) metaalplaat tussen bedrijven binnen de (metaal)plaatketen, onderzoeksinstellingen en het onderwijs. De kennis betreft vooral nieuwe materialen en productietechnieken. Bij de FDP zijn producteigenaren, producenten van plaat en buis, verwerkers, handelaren, distributeurs en toeleveranciers aangesloten. Daarmee is FDP een ketenorganisatie op het gebied van metaalplaat. • www.fdp.nl
Aanmelden
Deelname aan dit webinar is gratis, na aanmelden. U kunt zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button bovenaan op deze pagina. Na aanmelding ontvangt u van Bouwen met Staal per e-mail een deelnamebevestiging. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op de dag van het webinar ontvangt u van Bouwen met Staal de link voor online deelname.
- Een overzicht van gehouden en nog komende Bouwen met Staal-webinars vindt u op deze webpagina.