StaalSCHOOLprijs 2024 Techniek College Rotterdam locatie Schiedam
In Schiedam namen in 2024 vijf studenten deel aan de staalSCHOOLprijs. Er zijn twee tweede prijzen toegekend en een eerste prijs.
« terug naar StudentenSTAALprijs 2024 Meld je aan voor dit evenement1e prijs: Dave van Vliet - Hotel en restaurant DARF in Bergen aan Zee
Het oordeel van de jury:
Dave ontwerpt een hotel met restaurant en vergaderruimten in Bergen aan Zee. Prachtig ingebed in de omgeving. Het gebouw heeft een hoefijzervorm en rijst op uit de duinen. Het gebouw strekt zijn armen uitnodigend uit naar het binnenland. Daar is de ingang met foyer. De lange gekromde zijde richt zich naar de zee. De doorsnede is getrapt, waardoor elke hotelkamer een luxe balkon heeft met uitzicht over het water.
De constructieve hoofdopzet ondersteunt de architectonische ontwerpkeuzes. Ook Dave kiest voor een hybride opzet met een combinatie van staal en beton. Bij de entree met foyer en de gevelconstructies wil je een transparante constructie met veel glas. Daar kies je voor een ranke constructie van staal. Waar geen vliesgevel zit voor zicht rondom heeft het gebouw een groene gevel. Deze plantenbakken met een automatisch bevochtigingssysteem zijn bevestigd op een metalen achterconstructie. De rest van de constructie is geheel van beton. Ook dat is verklaarbaar. Bij hotelkamers zijn de geluid- en brandwerendheid betrekkelijk eenvoudig te realiseren met een betonwand. Ook betonvloeren voldoen relatief eenvoudig aan alle eisen die aan de logiesfunctie worden gesteld.
Hoewel de constructie voor het grootste deel van beton is, vindt de jury het toch te verdedigen om een eerste prijs in de studentenSTAALprijs toe te kennen. Het staal (en ook het beton) zit immers op de plekken waar je het wilt. Elke toepassing vraagt om het meest geschikte materiaal en de meest passende bouwmethode. De jury vindt dit een bijzonder project. Het gebouw is gevoelig opgenomen in de omgeving. In het ontwerp is optimaal gebruik gemaakt van de ligging in de duinen aan zee. Met een slimme, hybride opzet van de constructie, waarbij intelligent gekozen is uit de voorhanden technieken. Een mooi gebouw en een verdiende winnaar!
2e prijs: Rens Ammerlaan - Hotel Rammerlaan in Alkmaar
Het oordeel van de jury:
Aan de randweg van Alkmaar, heeft Rens een viersterren hotel ontworpen geïnspireerd op de Van der Valk hotels. Met zijn getrapte vorm biedt het hotel fraai uitzicht over de vlakke Kop van Noord-Holland. Van der Valk hotels onderscheiden zich met hun architectuur en luxe uitstraling. Dat doet Hotel Rammerlaan ook. Het hotel heeft een trapsgewijze opbouw met een groot oppervlak op de begane grond waar een restaurant is gevestigd. Op de eerste verdieping bevinden zich vergaderkamerruimten, een lounge en de hotelbar met een groot terras. Ook de tweede verdieping heeft vergaderruimten met nog een terras. Daarboven zijn identieke lagen met hotelkamers aan een middengang. Als klap op de vuurpijl is er de bovenverdieping met zwembad en wellness. En nog meer uitzicht natuurlijk...
Architectonisch zit het project goed in elkaar. Het zijn nette plattegronden. De verschillende programma-onderdelen zitten op de juiste plek en zitten elkaar niet in de weg. Rens heeft met name zitten puzzelen op de verdieping met hotelkamers en de badkamers. Dat is te zien! Ook constructief zijn de juiste keuzes gemaakt. Het materiaal zit op de goede plaatsen... Voor de bovenbouw is in het werk gestort beton gekozen. Geluid- en brandwerendheid worden zo eenvoudig opgelost. De laagbouw en de dakopbouw op de hoogbouw zijn van staal vanwege de grote overspanningen en de lichtheid van de constructie. De keuze voor zo’n hybride opzet vindt de jury overtuigend. De uitvoering zou mogelijk nog sneller kunnen met prefab in plaats van in het werk gestort beton. Wel zet de jury vraagtekens bij toepassing van HEM-profielen. Dit zijn extra zware en daardoor extra dure en moeilijk leverbare staalprofielen. HEA’s en HEB’s zijn gangbaar en voldoen ook. Hoewel Rens het ontkende, meent de jury toch te zien dat Rens plezier heeft gehad in de bouwkundige detaillering. Al met al ruim genoeg voor een tweede prijs!
2e prijs: Raillyson Romano - Kantoorgebouw in Pijnacker
Het oordeel van de jury:
Raillyson ontwerpt een tweelaags kantoor in Pijnacker. Niet het meest ambitieuze ontwerp, maar in de ogen van de jury een mooi ontwerp met een heldere opzet. Klein maar fijn.
Railly heeft goed voor ogen wat hij wil ontwerpen. Een klein kantoorpand waar hij zelf zou willen werken. Als inspiratiebron dienen vergelijkbare kantoren met een moderne stijl. De dichte delen zijn van stalen sandwichpanelen. Op de verdieping opent het kantoor zich met veel glas in de vorm van vliesgevels. Tussen de twee volumes bevindt zich een mooi dakterras. De plattegrond is zo bedacht dat het kantoor door verschillende partijen kan worden gedeeld. De jury vraagt zich wel af hoe de kantoren diep in het gebouw gebruikt gaan worden. Deze hebben immers geen daglichttoetreding. Maar de slim ontworpen bovenverdieping maakt alles goed.
De fundering bestaat uit prefab beton palen met daarop stroken van gietbeton met EPS- bekisting. De stabiliteit wordt verzorgd door stijve kernen van gietbeton waartegen een staalconstructie met betonnen kanaalplaatvloeren is afgesteund. De constructieve hoofdopzet is gemaakt met behulp van vuistregels en verder verfijnd met spreadsheets. De staalconstructie is realistisch met HEA-balken in een stramien van 6 bij 6 meter. De redenen om voor een staalconstructie te kiezen zijn helder: licht van gewicht, eenvoud van monteren, minder materiaal, daardoor lagere kosten, en vooral de vrije indeelbaarheid met kolommen in plaats van dragende wanden. Het project is realistisch uitgewerkt. De keuze om de sandwich buitengevel direct (zonder spouw) tegen het kalkzandsteen binnenspouwblad te plaatsen is twijfelachtig. Maar de bouwkundige detaillering is verder gewoon goed.
Een mooi functioneel ontwerp met weinig toeters en bellen. De tweede prijs volledig waard.