Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Master architectuur 2024

In 2024 was er een recordaantal van zestien deelnemers in de categorie Master architectuur. Er werden twee eerste en een tweede prijs toegekend.

« terug naar StudentenSTAALprijs 2024 Meld je aan voor dit evenement

1e prijs: Myrto Klimi (Technische Universiteit Delft) - Urban fabrications

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2024In dit experimentele project “Urban fabrications” wordt het potentieel van de bestaande textielindustrie in Istanboel onderzocht en ingezet voor de bouw. Het resultaat is een netconstructie die de rivier overspant als brug. De op druk belaste delen zijn van staal. Om de constructieve samenwerking tussen staal en textiel te testen werd een serie fysieke detailmodellen in schaal 1:25 gemaakt.

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2024“Een mooi verhaal geweven van heel veel staal’, zo zou je dit project kunnen samenvatten. Aan het experimentele ontwerp is een uitgebreide theoretische studie voorafgegaan, naar de ontwikkeling van de (textiel)industrie en de werk- en woonomstandigheden van fabrieksarbeiders. ‘Creatief, gedurfd, esthetisch’, waardeert de jury enthousiast. De techniek is hier met kunst verweven. Staal is op een vernieuwende wijze ingezet om drukkrachten en buigende momenten door te geven in een hybride constructie met textiel. Er is duidelijk iets anders gedaan dan standaard. De constructie van het ‘weefsel’ en de knopen zijn uitgewerkt. Leuk zijn de fysieke proefjes om de krachtwerking te testen. ‘Dit wil ik bouwen’, roept een jurylid uit. Ook dit project verdient overtuigend een eerste prijs.

1e prijs: Bart Hartgers (Technische Universiteit Eindhoven) - The Emergency Hospital

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2024Gezondheidszorg moet voorbereid zijn op acute en (on)verwachte situaties. De gezondheidzorg innoveert, maar de gebouwen voor gezondheidszorg lopen achter. Dit project probeert de vragen te beantwoorden: hoe kan een noodziekenhuis hét voorbeeld zijn voor ziekenhuizen in 2050? En hoe kan dit noodziekenhuis vroegtijdig inspelen op piekmomenten en pandemieën?

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2023Voorafgaand aan de ontwikkeling van een ‘kit of parts’ voor dit noodziekenhuis is uitgebreid literatuur- en ontwerponderzoek gedaan naar de typologie van ziekenhuizen door de eeuwen heen. Het resultaat is een praktisch ontwerp dat kan worden samengesteld uit diverse stalen modules. Voor verschillende crisisscenario’s is het ontwerp ruimtelijk uitgewerkt. De jury is enthousiast over de volledigheid van het onderzoek en de uitwerking die ook rekening houdt met de ruimtelijke context.  Maatschappelijk relevant en interessant voor de ontwikkeling van tijdelijke én permanente ziekenhuizen in de toekomst. Staal is bij uitstek geschikt voor deze toepassing. Fraaie interieur- en exterieurimpressies zijn een lust voor het oog. Ruimtelijk feestje! Na deze loftuitingen kan het niet anders dan aan deze inzending een eerste prijs toe te kennen.

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2024

2e prijs: Karim Jaspers (Technische Universiteit Eindhoven) - The Hypermodern Parliament of Things

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2024De grootste uitdaging van hedendaagse architectuur is het verzoenen van moderne technologie met de menselijke en ecologische conditie. Het Hypermoderne Parlement der Dingen onderzoekt de hybridisatie van natuur, mens en technologie in architectuur. Geïnspireerd door Boullée's Cenotaph voor Newton en Latour's filosofie, worden natuurlijke entiteiten en geavanceerde technologieën gerepresenteerd in een data-aangedreven parlement, waarbij hun vloeibaarheid wordt getoond door middel van gedesintegreerde metalen installaties.

Het oordeel van de jury:

Prijswinnaars studentenSTAALprijs 2022'Fascinerend!’, roept de jury uit bij het zien van de bijzondere beelden en de bijgaande filosofische onderbouwing. De bolvorm van Cenotaph voor Newton van Etienne-Louis Boulée is omgevormd naar een utopisch parlementsgebouw voorzien van geavanceerde technologieën. De koepel bestaat uit geweven staaldraad (mesh) dat diffuus licht doorlaat, maar waarop ook beelden kunnen worden geprojecteerd. In de kelder beschermt het lucht en licht doorlatende mesh het datacenter. Kolommen bestaan uit lagen mesh. Vloeren zijn ook opgebouwd uit een fijnmazig weefsel van staaldraad. Het geheel  is op stalen veren geplaatst, zodat de vloer reageert op het menselijk gewicht. Vooral de bijzondere vloeren van mesh ontlokken nieuwsgierige reacties van de jury. ‘Dit is nog nooit vertoond’, ‘heel intrigerend’. Hoewel er vraagtekens zijn over de constructieve realiteitszin, vindt de jury het project zinnenprikkelend. ‘Totaal nieuwe toepassing van staal’, ‘inspirerend’, ‘origineel’, ‘ongrijpbaar ‘, reageert de jury verwonderd.