StaalSCHOOLprijs 2022 Techniek College Rotterdam locatie Schiedam
In Schiedam namen in 2022 6 studenten deel aan de staalSCHOOLprijs.
« terug naar StudentenSTAALprijs 2022 Meld je aan voor dit evenement1e prijs: Scott Jansen - Winkelcentrum in Den Haag
Het oordeel van de jury:
De winnaar van de eerste prijs is Scott Jansen. Zoals gezegd was een deel van de genomineerden sterk in het architectonisch ontwerp en een ander deel in de bouwtechnische uitwerking. Scott scoort uitstekend op allebei!
Hij heeft een interessante locatie gevonden tussen Den Haag Centraal Station en het Malieveld voor een meerlaags winkelcentrum. Hij haalt zijn inspiratie bij Olympia 66, een bijzonder gevormde, enorme ‘mall’ in Dalian (China). De twee in elkaar geschoven lensvormen zijn duidelijk te herkennen. Ze brengen een dubbele moeilijkheid met zich mee. De lensvorm op zich wijkt al af van een veel makkelijker te realiseren orthogonaal grid. Maar nu ontmoeten twee lensvormen elkaar. Hoe moet dat? Scott heeft dit architectonisch en constructief prima opgelost. Daarbij is de keuze voor een staalskelet een logische. Want het diverse en complexe programma vindt soepel zijn plek tussen de stalen kokerkolommen. Daarbij zijn de wanden vrijdragend, maar ze dragen zelf niets. Scott heeft goed door, dat de wanden niet op hetzelfde grid als de kolommen hoeven te staan. De architect Le Corbusier noemde dat het ‘plan libre’, de ‘vrije plattegrond’.
Ondanks de ingewikkelde, ronde vormen hoeft dit plan niet heel duur te zijn. Scott zoekt (en vindt) namelijk repetitie waar dat kan. En hij houdt de overspanningen groot, waardoor de vloeroverspanningen economisch blijven en er niet onnodig veel kolommen nodig zijn. Dat komt natuurlijk ook de architectuur ten goede, zoals te zien is in het prachtige filmpje. Daar wordt ook duidelijk, dat Scott niet voor de goedkoopste materialen heeft gekozen. Het zwarte en witte marmer komt je blinkend tegemoet. Ook het naadloze plafond is bijzonder fraai. Luxe winkelen in hartje Den Haag. Vanwege de vervlechting van architectuur en constructief concept, was het voor de jury duidelijk, dat er dit jaar maar één winnaar kan zijn. Vanwege het gewaagde ruimtelijke concept, de doordachte toepassing van staal en de fraaie, luxe architectuur, roept de jury Scott Jansen unaniem uit tot winnaar van de studentenSTAALprijs MBO 2022!
2e prijs: Cas van der Krogt - Winkelcentrum met twee kantoortorens in Rotterdam
Het oordeel van de jury:
Zoals gezegd was het niveau dit jaar (weer) hoog. Alle genomineerden scoorden goed op bepaalde punten. Dus bij het kiezen van de prijswinnaars was het spannend. Ook voor de jury zelf! De tweede prijs gaat naar Cas van der Krogt. Vlak naast de Markthal, dus op een mooie plek in hartje Rotterdam, ligt een braakliggend grasveld. Daarvoor heeft hij een winkelcentrum met twee kantoortorens ontworpen, dat vooral uitblinkt in de bouwtechnische uitwerking. Architectonisch is het niet het meest ambitieuze plan, maar het is netjes uitgewerkt en realistisch gematerialiseerd met rockpanels in verschillende kleuren, aluminium kozijnen en vliesgevels. Maar Cas… Door als inspiratiebron het winkelcentrum In de Hoven in Delft te kiezen doe je jezelf echt tekort. Want met de fraaie boogvormige lichtstraat doet de winkelpassage eerder denken aan het Crystal Palace in Londen. De kantoortorens zijn net zo fijn belijnd als de illustere voorbeelden van Mies van der Rohe. De kracht van Cas zit meer nog in de bouwtechnische uitwerking. Op een betonnen onderbouw met daarin de parkeergarage zijn het winkelcentrum en de kantoortorens voorzien van een staalskelet. Met betonnen kanaalplaatvloeren die op hoed- en petliggers zijn opgelegd om constructiehoogte te besparen en betonnen kernen die de stabiliteit verzorgen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Wat dit plan bijzonder maakt, is dat Cas goed doorheeft, dat de randliggers minder sterk en stijf hoeven zijn dan de hoofdliggers. In plaats van de relatief dure hoed- en petliggers kiest hij daar dan ook lichte stalen kokerprofielen voor. De hsb-gevels worden bevestigd aan kloeke stalen hoekprofielen. Ook de strakke bouwkundige detaillering kan de jury bekoren. ‘Het plan zit gedegen en maakbaar in elkaar’. Zo zien we dat graag!
De overige deelnemers zijn:
3e prijs: Jarod Suijkens - Hotel Musubi in Utrecht
Een bijzonder architectonisch ontwerp. Maar constructief rammelt dit plan toch nog een beetje. Aan de krachtsafdracht van de kolommen, de stabiliteit en de bouwkundige details moet nog worden geschaafd. De kracht van Jarod zit in de architectonische verbeelding en in het gebruik van woord en beeld. Hij is erg communicatief en legt uitstekend uit hoe het ontwerp tot stand kwam. De 3D-visualisatie en het filmpje tonen, dat Jarod prima weet wat hij architectonisch tevoorschijn wil toveren. Een waar spektakelstuk!
3e prijs: Lara Nazarian - Museum Aurea in Alkmaar
De architectuur is bij Lara in goede handen. De analyses van de stedenbouwkundige context en van de ruimtelijke museumconcepten zijn overtuigend. Ze kiest een duidelijk concept, dat van een schelp, en houdt daar goed aan vast. Lara ontwerpt ruimtelijk van binnenuit en zit in haar gedachten helemaal in het plan! Deze ontwerpwijze kost veel tijd… Tijd die ze helaas tekortkomt in de constructieve en bouwtechnische uitwerking. De materialen voor gevels en wanden en het kleurenschema zijn wel met veel gevoel gekozen. Vanwege de bekleding van de schelp met parelmoer metalen gevelpanelen wil de jury dit plan graag voordragen voor de Prepainted Metal Trophy. Dat is een studentenprijs voor een bijzondere toepassing van voorgelakt metaal.
3e prijs: Anna Mangnoesing - Kantoorpand en kinderopvang in Nijkerk
Anna zit aan de hele andere kant van het spectrum. Architectonisch is het misschien niet heel spannend en volgt het gebouw een dwingende logica. Maar let op! Het filmpje toont, dat het interieur ruimtelijk rijker is dan je op grond van de buitenkant zou vermoeden. Diezelfde hang naar eenvoud gekoppeld aan een ijzeren logica zorgen voor een realistische constructieve opzet en solide details. Uit deze rationele benadering van het bouwen ontstaat gewoon een goed gebouw.
3e prijs: Luc Grünbauer - CAS-gebouw, winkelcentrum met hotel
Bouwtechnisch is wel wat op dit plan aan te merken. Hoekverdraaiingen van de betonnen vloerelementen bij de driehoekige delen zijn sterk kostenverhogend. Prefab gevelpanelen veranker je liever niet aan de zwakke kant van de vloer. Maar ruimtelijk en qua uitstraling is dit winkelcentrum een genot. Het was Luc’s bedoeling om een stoer, industrieel gebouw te ontwerpen. Met kolommen van staal, gevels van metselwerk en alucobond en metalen kozijnen. En dat is gelukt! Ook de ruimtelijke puzzel op de onderste lagen is prachtig opgelost. Vooral de wijze waarop het licht binnentreedt in het winkelcentrum op de begane grond is indrukwekkend.