staalSCHOOLprijs RTC/Albeda 2019
Op het Albeda College (het tegenwoordige Techniek College Rotterdam) is de staalSCHOOLprijs uitgereikt. De school heeft zelf zes studenten genomineerd. Deze studenten presenteerden hun afstudeerprojecten aan een jury bestaande uit juryleden van de studentenSTAALprijs en docenten van de school. De genomineerden en prijswinnaars staan hieronder.
« terug naar StudentenSTAALprijs 2019 Meld je aan voor dit evenement1e prijs: Nick Molle - Winkelcentrum, kantoren, hotel, skylounge en restaurant in Utrecht Leidsche Rijn
Het oordeel van de jury:
Elk jaar zit er wel weer een afstudeerproject bij, dat de jury verrast en soms zelfs omverblaast. Dit jaar is dat de multifunctionele toren van Nick Molle. Over de vormgeving kun je redetwisten, want het is typisch zo’n gebouw dat je mooi vindt of foeilelijk. Maar als eyecatcher past het prima op zijn plek langs de snelweg A2 en het spoor bij station Utrecht Leidsche Rijn. Daarbij zijn de stedenbouwkundige, architectonische, constructieve en bouwtechnische keuzes voortreffelijk.
De driehoekige locatie nodigt uit om een driehoekig gebouw te maken met afgeknotte hoeken. Daarbij is de plattegrond gespiegeld over drie symmetrie-assen. In de twee ondergrondse lagen kun je parkeren. In de volgende drie lagen is het winkelcentrum gesitueerd. Daarbovenop staan drie schijven met kantoorruimtes met bovenop hotelvoorzieningen. Deze hotelkamers zijn verbonden door een skylounge die de drie schijven verbindt. Om de kantoorklerken fit te houden zijn op het dak van het winkelcentrum sportvelden gesitueerd.
De constructieve hoofdopzet is vanzelfsprekend. Met al die verschillende programma- onderdelen biedt een kolom-liggerskelet van staal een grotere vormgevingsvrijheid dan betonnen wanden. Alle ruimtes voor verschillende functies met uiteenlopende maatvoering passen perfect boven elkaar. Het winkelcentrum op de benedenverdiepingen heeft zelfs een lekkere, speelse plattegrond. Dat kan het beste met staal! De kelderbak daarentegen kun je weer het makkelijkste uitvoeren met beton. En dat is precies wat Nick heeft gedaan.
Ook heeft hij goed nagedacht over het meest opvallende element: de skylounge. Vanwege het lichte gewicht kan die het beste in staal. Door de vakwerkliggers over twee verdiepingen te laten doorlopen is de constructie nog lichter uit te voeren. En er is zelfs nagedacht hoe het hele geval is te prefabriceren in de werkplaats en in het werk omhoog is te hijsen. Nick is eigenwijs en zeker van zijn zaak. Elke vraag van de jury werd door hem vakkundig gepareerd. Anderzijds staat hij ook open voor opbouwend commentaar. En dat is minstens zo belangrijk in het werkzame leven...
2e prijs: Celina Kremers - Faculteit Technische Universiteit in Delft
Het oordeel van de jury:
Het niveau is dit jaar (weer) hoog. Daarbij vond de jury, dat er twee projecten boven het toch al hoge niveau uitsteken. De tweede prijs gaat naar Celina Kremer. Voor een afdeling van de Technische Universiteit in Delft ontwerpt Celina een ‘flink’ faculteitsgebouw. Precies op de plek van de vroegere, afgebrande, faculteit Bouwkunde. Vlak naast de afdeling Civiele Techniek. Een beladen plek, want de tweekoppige jury heeft daar zelf gestudeerd.
De jury vindt het knap, dat Celina ten eerste het omvangrijke programma van eisen zelf heeft samengesteld, en vervolgens een heldere en logische verdeling van ruimten in de plattegronden heeft gemaakt. Helemaal knap is dat ze zo’n kolos van een gebouw een vriendelijke, menselijke uitstraling heeft gegeven. Dat doet ze intern door het programma onder te brengen in vier volumes die op de hoeken zijn gekoppeld aan een grote, centrale hal met hoge vide. Aan de buitenzijde krijgt de kolos zijn menselijke maat door bij de verschillende gevels verschillende materialen toe te passen met een speelse raamverdeling. Dat zie je aan de geveltekeningen maar vooral aan de maquette.
De constructieve opzet is minstens zo logisch als de architectuur. In het gekozen stramien van 7 meter 20 bij 7 meter 20 zijn alle programma-onderdelen makkelijk onder te brengen. De leslokalen, praktijklokalen, vergaderzalen en studeerruimtes passen precies. Voor de grotere onderdelen, zoals collegezalen en de aula zijn meerdere traveeën nodig. Bij dit stramien zijn de gangen wel wat aan de ruime kant... De staalconstructie heeft kolommen HEA 300 en vloerliggers HEA 400 én daarbij een kanaalplaatvloer 260 mm dik. Dit lijkt de jury een juiste inschatting. Deze kanaalplaatvloeren overspannen in één richting, dus de constructie is nog verder te optimaliseren door de liggers evenwijdig aan de vloeren weg te halen of daar een lichtere randbalk voor te kiezen.
Los van deze kleine verbeterpuntjes is de bouwtechnische uitwerking uitstekend. De jury is zeer onder de indruk van de complexiteit van de opgave en de praktische, logische wijze waarop deze is uitgewerkt. Daarom kent de jury de tweede prijs toe aan Celina Kremers.
Het niveau was hoog, maar de jury mag maar twee prijzen toekennen. Toch wil de jury graag ook even de afstudeerprojecten die niet hebben gewonnen, de revue laten passeren.
Isabelle Koppe - Basisschool in Rotterdam-Schiebroek
Melanie Picon Miranda - Middelbare school in Rotterdam-Hillegersberg
Anthony de Vries - Autoshowroom en -garage in Capelle aan den IJssel
Robin van der Zalm - Kantoor met werkplaats in Schiedam