staalSCHOOLprijs RTC/Albeda 2017
Bouwen met Staal is door het Albeda College benaderd om de studentenSTAAL prijs ook open te stellen voor het MBO. Sinds vorig jaar wordt daar (op het tegenwoordige Techniek College Rotterdam) de staalSCHOOLprijs uitgereikt. De school heeft zelf vijf studenten genomineerd. Deze studenten presenteerden hun afstudeerprojecten aan een driekoppige jury. De genomineerden en prijswinnaars staan hieronder. De komende jaren zullen vergelijkbare staalSCHOOLprijzen op andere MBO-opleidingen Bouwkunde worden georganiseerd.
« terug naar StudentenSTAALprijs 20171e prijs: Sebastiaan van der Hoek - Middelbare school in Naaldwijk
Het oordeel van de jury:
Sebastiaan is door de jury unaniem uitgeroepen tot winnaar van de staalSCHOOLprijs. Het complexe programma voor een middelbare school wordt conceptueel sterk uitgewerkt in krachtige, niet voor de hand liggende, architectonische vormen. De sierlijke plattegrond met driehoeken, trapeziums en ronde vormen, lijkt wel wat op een dagpauwoog, een vlinder die zijn vleugels uitslaat. Een grote, centrale hal met majestueuze trap annex tribune loopt over in twee atria waar aan drie zijden verschillende ruimtes aan verbonden zijn. De ruimten lopen boeiend en vloeiend in elkaar over en doen bijzonder prettig aan. Dit is een school waar de jury zelf op zou willen zitten!
Het talent van Sebastiaan zit vooral in de rustige, welbespraakte en zelfverzekerde wijze waarop hij in staat is om elke gemaakte keuze goed uit te leggen. Als we niet wisten, dat hij een afstudeerder was, dan hadden we Sebastiaan zo voor een ervaren architect aangezien. Dat ontwerptalent komt ook naar voren in de weloverwogen materiaalkeuze en de doordachte, bouwkundige detaillering. De strak gebogen aluminium afdekplaten bij de trap en de balustrades zijn chic, maar toch duurzaam en economisch. De constructieve keuzes - een combinatie van beton en staal - zijn realistisch, vanzelfsprekend en goed met woorden onderbouwd.
Sebastiaan overziet de architectonische, constructieve en uitvoeringstechnische mogelijkheden van het bouwmateriaal staal en het alternatief beton. De weloverwogen keuze voor staal bij dit bijzondere, ingewikkeld gevormde gebouw en de goed beargumenteerde afweging van verschillende systemen maken, dat hij de terechte winnaar van de eerste prijs van de staalSCHOOLprijs 2017!
2e prijs: Pank Hertsenberg - Seriematig bedrijfspand in Naaldwijk
Het oordeel van de jury:
Pank is de winnaar van de tweede prijs van de staalSCHOOLprijs van het Techniek College Rotterdam. Hij is voor de jury het toonbeeld van de veelzijdige werkvoorbereider of (hoofd)uitvoerder, zoals die aan het MBO worden opgeleid. In deze opleiding proeven de studenten van alle aspecten van het bouwproces: van ontwerp, uitwerking en uitvoering.
Al deze aspecten beheerst Pank tot in de puntjes. Het idee, om bedrijfspanden seriematig te produceren en gespiegeld te schakelen is origineel en economisch. De keuze van twee ovalen trappenhuizen als beeldbepalende elementen bij de ingang is herkenbaar doorgevoerd in het ontwerp. Het is duidelijk waar de ingang van het bedrijfspand is en er ontstaat ritme in de straat, waar dat op een normaal bedrijventerrein nog wel eens tekort schiet. Met genoegen ziet de jury, dat Pank een goed constructief besef heeft. Er is niet uitsluitend een stalen skeletconstructie getekend. Ook is er veel aandacht besteed aan stabiliteit, zoals bij de windverbanden in het dak en de gevel en bij de trappenhuizen die als stabiliteitskernen dienen.
Tenslotte constateert de jury, dat de gevelaanzichten zeer realistisch zijn getekend. Waar het gevelbeeld bij andere afstudeerders soms nog blijft hangen in schematische, conceptuele of kunstzinnige tekeningen, komt het getekende gevelbeeld hier exact overeen met de gekozen materialen en systemen. Pank zit helemaal in het plan! Hij kent het ontwerp van binnen en van buiten en zet zijn ideeën kundig om een waarheidsgetrouw en maakbaar beeld. De jury is ervan overtuigd, dat Pank de volgende stap, de uitvoering van dat papieren gebouw, prima zal afgaan.
3e prijs: Dion Ammerlaan - Ontwerp nieuwbouw zwembad Katwijk
Het oordeel van de jury:
Dion valt net buiten de prijzen, maar ontvangt een eervolle vermelding. Zoals alle afstudeerders aan het Techniek College Rotterdam in Schiedam maakt hij in zijn eentje het architectonisch ontwerp voor een nieuwbouwproject en werkt dit uit tot op uitvoeringsniveau. Met name in de bouwkundige uitwerking zit de kracht van Dion.
Zijn afstudeerwerk is de nieuwbouw van een zwembad in Katwijk. Het plan bevat drie binnenzwembaden en een buitenbad, een whirlpool en stoomcabine, kleedruimtes, personeelsruimten en horeca en de nodige installatietechniek. Dit omvangrijke en complexe programma wordt door hem gedegen en adequaat uitgewerkt. Het schuine dak en de schuingeplaatste wand komen voort uit de wens om het langgerekte gebouw een dynamische, architectonische uitstraling te geven. De jury ziet een bijkomend voordeel. Namelijk, dat hiermee de akoestiek - altijd een probleem in zwembaden vanwege de harde, gladde tegelwanden - sterk wordt verbeterd.
Goed is, dat Dion niet de gemakkelijke weg koos en technisch advies inwon bij Bouwen met Staal om die interessantere vorm te kunnen maken. Die onderzoekende geest is ook te zien in het grote aantal, goed uitgewerkte bouwkundige details. Het plezier in het detailleren spat ervan af! Wat dat betreft kan Dion zo aan de slag bij een architectenbureau of bouwbedrijf. Maar om de onderzoekende geest verder aan te scherpen, past Dion ook prima op een vervolgstudie aan het HBO. Die veelzijdigheid wordt beloond met een eervolle vermelding: publicatie in het vaktijdschrift Bouwen met Staal en deelname aan de expositie op de Nationale Staalbouwdag.