Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Verdiepingbouw 2025

Bouwen met Staal organiseert in mei en juni 2025 de cursus Verdiepingbouw. Op vijf middag-avonden plus enkele webinars komen alle aspecten aan de orde die bij het constructief ontwerpen van meerlaagse bouw een rol spelen.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Van meerlaagse utiliteitsbouw in Nederland is de materialisatie zeer divers. Bijna net zo divers als de gebruiksfuncties en vormen. Kantoorgebouwen, scholen, winkels, gebouwen voor de zorg en andere utiliteitsfuncties hebben draagconstructies en vloeren van beton en staal en steeds vaker van hout. Deze cursus kijkt - met name in modules 1 (inleiding), 2 (stabiliteitssystemen), 4 (hout), 5 (vloerontwerp), 6 (vloersystemen), 8 (ontwerpkeuzes, energiezuinig, comfortabel en brandveilig) en 10 (circulair ontwerpen) - naar al deze materialen, bespreekt de belangrijkste draag- en vloersystemen en heeft ook oog voor de combinaties daarvan. Daarom heeft deze tweede editie een bredere scope dan de eerste editie.

Modules 7 (fabricage en montage) en 9 (duurzaam bouwen) focussen zich na een brede inleiding van het onderwerp op staal. Module 3 (staalframebouw en koudgevormd)  sluit thematisch aan op de cursus Construeren met koudgevormd en gaat specifiek in op de toepassing van staalframe vloeren in verdiepingbouw. De docenten zijn professionals in ontwerp, uitvoering en advies en zijn doorgaans breed georiënteerd. Ook zijn er korte presentaties waarin specialisten dieper ingaan op bepaalde systemen of onderwerpen.

Adam Tower

Programma

Verdiepingbouw is meerlaagse bouw, dus een gebouw met meerdere bouwlagen. Dat zal met name utiliteitsbouw zijn, zoals kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen en winkels, maar in bepaalde modules zal ook aandacht zijn voor meerlaagse woningbouw.

Module 1 opent op dinsdag 20 mei met een inspiratielezing door Ronald Wenting (senior adviseur constructies en associate partner ABT) die meerlaagse utiliteitsbouw in een scala van materialen toelicht aan de hand van eigen projecten. Vervolgens geeft Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing) een inleiding aan de hand van internationale én Nederlandse voorbeelden van meerlaagse bouw. Het skelet van wanden en vloeren of kolommen en liggers draagt het gebouw. Samen met het vloersysteem vormt de constructie het stabiliteitssysteem. In module 2 op dinsdag 20 mei in de avond toont Sander van Eerden de belangrijkste stabiliteitsprincipes in beton, staal en hout aan de hand van door hem zelf ontworpen praktijkvoorbeelden.

Dinsdag 27 mei biedt twee modules met lichte bouwmethoden die in verdiepingbouw uitstekend samengaan met hoofddraagconstructies in staal, beton en hout. Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur bij CFP Engineering) biedt in module 3 een introductie tot het construeren met koudgevormde profielen en staalframebouw, met speciale aandacht voor staalframe vloeren. Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning) geeft met module 4 een inleiding tot het construeren met hout en de toepassing van houten skelet- en vloersystemen.

Booking com EMA

Afhankelijk van de functie, vorm en randvoorwaarden van de bouwopgave zijn verschillende vloersystemen beschikbaar. Dinsdag 3 juni staan de verdiepingsvloeren centraal die kenmerkend zijn voor meerlaagse utiliteitsbouw. Docent Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) introduceert de problematiek van het ontwerpen en toetsen van vloerliggers met in module 5 met specialist Xander Sales die dieper ingaat op de geïntegreerde ligger Deltabeam. Tijdens module 6 op dinsdag 3 juni in de avond komen de afwegingen van verschillende vloersystemen aan de orde.

Bouwdeel D

Dinsdag 10 juni worden enkele aspecten belicht die bij meerlaagse utiliteitsbouw belangrijk zijn. Module 7 staat geheel in het teken van fabricage en montage van hoogbouw met staal. Dick Markwat was als projectleider en bedrijfsleider van Hollandia betrokken bij bijzondere hoogbouwprojecten in binnen- en buitenland. Tijdens module 7 komt in een lezing van Henk Prins (Dutch Engineering) ook de staalplaat-beton vloer (bijzonder geschikt voor hoogbouw en renovatie) aan de orde. In de avond besteedt module 8 aandacht aan enkele andere belangrijke aspecten van verdiepingbouw: bouwfysica en installaties en brandveiligheid. Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup) en Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) hebben beiden veel ervaring met gebouwen met een (thermisch) lichte draagconstructie. Architect Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) toont aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten in staal, hergebruikt staal, hout en beton hoe ontwerpuitgangspunten en -keuzes de systeem- en materiaalkeuze bepalen.

De laatste dag van de cursus Verdiepingbouw start met module 9 Duurzame verdiepingbouw met staal. Bauke Hoekstra Bonnema (senior adviseur duurzaam bouwen van Bouwen met Staal) licht in een middag alle belangrijke aspecten toe. Module 10 tenslotte sluit op de avond van dinsdag 17 juni de cursus Verdiepingbouw af met een workshop Circulair ontwerpen. Deze workshop onder leiding van Pim Peters (raadgevend ingenieur IMd) is uitsluitend klassikaal (niet online) te volgen.

Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de constructieve aspecten van meerlaagse bouw, zoals constructief ontwerpers en constructeurs bij constructief adviesbureaus, werkvoorbereiders en projectleiders bij aannemers, constructief adviseurs bij staalbouwers, architecten en bouwkundigen bij architectenbureaus, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort.

Niveau

MBO, HBO en WO

Next DelftSoloCross Over

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 20 KE/PE-punten als u alle 10 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Verdiepingbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie van het Constructeursregister gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Bij deze cursus ontvangen deelnemers tevens een deelnamecertificaat.

Docenten

Docenten van deze cursus zijn: Ronald Wenting (ABT), Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing), Joost Vos (Benthem Crouwel Architects), Sander van Eerden (Van Eerden Constructieadvies), Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering), Marco Pauw (Bouwen met Staal), Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning), Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko), Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering), Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia), Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal), Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup), Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck), Bauke Hoekstra Bonnema (senior adviseur duurzaam bouwen Bouwen met Staal), Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs) en Mic Barendsz (Bouwen met Staal).

Tijdsduur

In 5 middag-delen van 15.00 - 17.30 en 5 avond-delen van 18.30 - 21.00.

Waar en Wanneer

De Vechtsebanen Sports & Businesscampus, Mississippidreef 153, 3565 CE Utrecht
Dinsdagen 20 en 27 mei en 3, 10 en 17 juni 2025, 15:00–21:00 uur. De middagmodules zijn van 15.00 tot 17.30. De avondmodules van 18.30 tot 21.00.

Twente

Modules

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen. Module 1 is voor iedereen gratis online te volgen. Voor de overige modules is een vergoeding verschuldigd volgens de tabel onder Kosten en studiemateriaal. Module 10 is uitsluitend klassikaal bij te wonen.

  1. Inleiding verdiepingbouw door Ronald Wenting (senior adviseur constructies en associate partner ABT) en Wim Verburg (Adviesbureau voor Bouwmarketing) (dinsdag 20 mei 2025 's middags)
  2. Stabiliteitssystemen met voorbeeldprojecten door Sander van Eerden (raadgevend ingenieur Van Eerden Constructieadvies) (dinsdag 20 mei 2025 's avonds)
  3. Staalframebouw en koudgevormde profielen, lichte vloeren door Cor van Zandwijk (structural engineer en directeur CFP Engineering) (dinsdag 27 mei 2025 's middags)
  4. Houtbouw, houten vloeren, combinatie met andere materialen door Rudi Roijakkers (registered consulting engineer Lüning) (dinsdag 27 mei 2025 's avonds)
  5. Verdiepingvloeren: geïntegreerde liggers door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar), Xander Sales (senior project engineer Peikko) (dinsdag 3 juni 2025 's middags)
  6. Verdiepingvloeren: ontwerpen van verschillende vloersystemen door Rick Bruins (adviseur constructie en seismisch advies abtWassenaar) en n.n. (VBI Ontwikkeling) (dinsdag 3 juni 2025 's avonds)
  7. Fabricage en montage van hoogbouw door Dick Markwat (vh. projectleider Hollandia), Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) en Henk Prins (directeur en adviseur Dutch Engineering) (dinsdag 10 juni 2025 's middags)
  8. Energiezuinige, comfortabele en brandveilige verdiepingbouw en ontwerpkeuzes van de architect door Filique Nijenmanting (bouwfysisch en installatie-adviseur/associate Arup), Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) en Joost Vos (architect/partner Benthem Crouwel Architects) (dinsdag 10 juni 2025 's avonds)
  9. Duurzame verdiepingbouw met staal door Bauke Hoekstra Bonnema (senior adviseur duurzaamheid Bouwen met Staal) (dinsdag 17 juni 2025 's middags)
  10. Workshop Circulair ontwerpen door Pim Peters (directeur/raadgevend ingenieur IMd Raadgevende Ingenieurs) (dinsdag 17 juni 2025 's avonds)

Museum of the FutureVorm

Kosten en studiemateriaal

Het tarief voor alle tien modules samen is € 1.675,-. voor bedrijfsleden vereniging BmS en € 1.975,- voor overige belangstellenden. Module 1 is gratis door iedereen online te volgen. De overige modules zijn in de klas bij te wonen of eventueel online door betalende deelnemers. Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijzen zijn zo opgebouwd, dat u korting ontvangt als u meerdere modules volgt. Wilt u niet alle modules, maar uitsluitend één of enkele modules volgen? Geef dit dan alstublieft aan in het veld Opmerkingen onderaan het aanmeldformulier.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

9 modules

bedrijfsleden

€ 340

€ 600

€ 820

€ 1.010

€ 1.185

€ 1.335

€ 1.465

€ 1.580

€ 1.675

niet-bedrijfsleden

€ 390

€ 680

€ 940

€ 1.165

€ 1.370

€ 1.550

€ 1.710

€ 1.855

€ 1.975

De deelnemers ontvangen de digitale syllabus met presentaties en aanvullende literatuur. De prijs is inclusief catering maar exclusief BTW. 
Op deze cursus zijn onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op het moment dat er voldoende animo is, zullen de deelnemers een definitieve bevestiging ontvangen met details. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zaken/vragen kunt u aangeven bij ‘Opmerkingen’.

Organisatie

De cursus wordt georganiseerd door Bouwen met Staal. Voor meer informatie kunt u terecht bij Leandra Heeren en Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 088-3531212. Of schrijf een email naar opleidingen@bouwenmetstaal.nl.


Projectfoto’s (v.b.n.b. en v.l.n.r.): Toren Overhoeks Amsterdam, ontw. en foto: Felix Claus Dick van Wageningen architecten • Booking.com, ontw. en foto: UNStudio • Terrace Tower, ontw.: en foto Bjarke Ingels Group, Copenhagen & Inbo, Amsterdam • Swiss Re, ontw. en foto: Foster and partners • Samenstelling frame uit koudgevormde staalprofielen, foto: Leebo • Triodos Bank, ontw. en foto: Paul de Ruiter • NEXT Delft, ontw.: Ector Hoogstad Architecten, foto: Marcel van der Burg • Groninger Forum, ontw. en afb. ABT • Solo Cartesiusdriehoek, ontw. en foto: Zecc Architecten • CrossOver, ontw. en foto: Team V - Francine van den Berg • ITC, Universiteit Twente, ontw. en foto: Civic Architects & VDNDP • Leuvehavenpaviljoen, ontw. en foto: Moederscheim Moonen Architects • Wilhelminapier met Montevideo (Mecanoo Architecten) en WPC (Norman Foster and partners) • The Joan, ontw. en foto: OZ architecten, Amsterdam • Museum of the Future, ontw. Killa Design, foto: Phil Handforth • Kantoor Vorm Schiehaven, ontw.: Architektenkombinatie Bos Hofman, foto: Milan Hofmans • STC, ontw.: DP6, foto: Scagliola & Brakkee • Las Palmas: Benthem Crouwel Architects, foto APF International • Kantoor Vorm Schiehaven, ontw.: Architektenkombinatie Bos Hofman, foto: Milan Hofmans