Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Pv-panelen: uit de weg, op het dak 2025

Op de dinsdagen 22 april en 6 mei 2025 organiseert Bouwen met Staal de tweedaagse cursus 'PV-panelen: uit de weg, op het dak'. Deze bijeenkomsten zullen fysiek, dus in de klas, worden gehouden.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Inhoud

In Nederland zijn de daken van bedrijfshallen, megastores, distributiecentra en industriegebouwen groot en plat... Ideaal eigenlijk om er andere activiteiten of voorzieningen op te programmeren. Tot voor kort was het echter zeer uitzonderlijk dat deze daken werden benut als parkeerdek, sportveld of dakpark. Meestal lagen (en liggen) deze dakvlakken braak. Sinds enkele jaren is daar verandering in gekomen en is de potentie ontdekt. Met name om ze in te zetten voor energiewinst door er PV-panelen op te plaatsen.

De vraag ernaar is enorm, zo blijkt uit de praktijk. Maar daarmee neemt ook de problematiek toe, want er zijn veel haken en ogen, en vooral onbekende of onderkende consequenties vragen aandacht. Bestaande daken zijn vaak ‘tot op het bot’ uitgerekend, of kennen serieuze onvolkomenheden. Ze kunnen niet zondermeer de extra kilo’s van pv-panelen en bijkomende belastingen dragen. Ook nieuwbouw-daken worden nog vaak uitgerekend met een UC van 1,0+ en vragen om andere aanpak. Hier is dan ook een pleidooi voor een robuustere opzet gewenst.

Deze (tweedaagse) fysieke cursus geeft technische en constructieve achtergronden en praktische wenken voor nieuwbouw en bestaande bouw om pv-panelen op een plat stalen dak aan te (kunnen) brengen en valkuilen bloot te leggen. Focus is bewust op (stalen) bedrijfshallen en andere industriegebouwen vanwege de enorme aantallen vierkante meters braak terrein. 

Afb. rechts: AFAS Experience Center, ontw.: Just Architectes, foto: Jaro van Meerten.

Netcongestie, salderingsregeling... is deze cursus nog nodig?

U heeft er ongetwijfeld over gelezen: netcongestie (het 'vol' zijn van het stroomnetwerk), salderingsregeling (het 'wegstrepen' van opgewekte energie met het eigen verbruik). Daardoor kan het op dit moment minder aantrekkelijk zijn om zonnepanelen te plaatsen.

Maar denk, samen met uw opdrachtgevers, aan de langere termijn. Als de congestieproblemen zijn opgelost, wordt het benutten van de braakliggende platte daken voor stroomopwekking weer interessant. Want de prijzen van met andere energiebronnen opgewekte energie stijgen. En accu's en batterijen om opgewekte energie op te slaan, worden steeds beter.

Studies tonen aan, dat het achteraf versterken van een constructie moeilijk en kostbaar is. Beter en economischer is om bij nieuwbouw al rekening te houden met de extra belasting op het dak. Ondanks de netcongestie en het aflopen van de salderingsregeling is deze cursus dus nog uitermate actueel!

Afb.: Brugbedieningscentrale Steekterpoort, ontw. en foto: Blok Kats van Veen architecten.

Programma 22 april 2025

12.30 – 13.00

Inloop met koffie/thee

13.00 – 13.05

Inleiding

Marco Pauw (Bouwen met Staal)

13.00 – 13.20

Inleiding nut en noodzaak van pv-panelen op het dak. Opbrengst pv-panelen. Maatschappelijke winst, energetische winst. 

Karin Keijzer - Van den Bosch (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

13.20 – 13.50

De dunne plaat eronder...

Niels Blauwiekel (M3C)

13.50 – 14.10

Pv-panelen, aandachtspunten, legplannen, prestaties en ballast 

Alan Voogd (Esdec)

14.10 – 14.55

Aanpak bestaande voorraad en versterkingsmogelijkheden (incl. NEN 8700) 

(o.v.) René van der Lee (Evers Partners)

14.55 – 15.10

Pauze met koffie/thee

 

15.10 – 15.55

Uitvoering/praktijk

Ben Verhoef (Holland Staal)

15.55 – 16.40

Constructief ontwerp nieuwbouw dak met pv-panelen. Uitbreiding rekenvoorbeeld Hallencursus en Toetsing ontwerp geschoorde hal

Marcel van Odenhoven (Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven)

16.40 – 17.00

eventuele uitloop tot 18.00

Forumdiscussie Keijzer - Van den Bosch, Blauwiekel, Voogd, Smit, Verhoef en Van Odenhoven met deelnemers.

o.l.v. Marco Pauw

 

 

 

Programma 6 mei 2025

12.30 – 13.00

Inloop met koffie/thee

13.00 – 13.05

Korte inleiding tot programma 

Marco Pauw (BmS) 

13.05 – 13.45

NEN 7250 

Chris Geurts (TNO) namens
Chris van der Meijden (Kiwa BDA) 

13.45 – 15.15

Windbelasting

Chris Geurts (TNO)

15.15 – 15.30

Pauze/discussie

 

15.30 – 16.00

Solar in opkomst: hoe maak ik mijn dak met solar tot business case?

Bram Peperzak (Tw!st)

16.00 – 16.45

Brandwerendheid (incl. verzekeraars-perspectief)

Ralph Hamerlinck (Adviesbureau Hamerlinck)

16.45 – 17.15

Wateraccumulatie/sneeuwbelasting

Jan Meester (Hageman)

17.15 – 17.45

met uitloop tot 18.00,
aansluitend borrel tot 19.00

Forumdiscussie Van der Meijden, Geurts, Meester, Blauwiekel en Hamerlinck met de deelnemers

o.l.v. Marco Pauw

 

Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de ontwerpaspecten van het onderwerp hallenbouw, zoals constructief ontwerpers, constructeurs, aannemers, staalbouwers, architecten, bouwkundigen, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten enzovoort. 

Niveau

MBO, HBO en WO.

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen 3 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister.
Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de cursus Uit de wei, op het dak aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst.

Datum en tijd

Dinsdagen 22 april en 6 mei van 12.30 tot 17.00 (met evt. uitloop tot 18.00). Met tweede dag aansluitend borrel tot 19.00 u.

Locatie

De Vechtsebanen, Mississippidreef 151 te Utrecht.

Afb.: Zwembad en ijshal De Vliet, ontw. en foto's: Slangen+Koenis Architecten. Links gereed met zonnepalen op het dak. Rechts in aanbouw.

Kosten

€ 350,- voor bedrijfsleden vereniging BmS, Holland Solar en VNconstructeurs; € 390,- voor overige belangstellenden. Prijzen zijn exclusief btw.

Verschil met eerdere edities

Net als vorige keer is er een bijdrage vanuit de solar industrie die stilstaat bij het platte dak als business case. Samen met de inleiding door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er dus meer aandacht voor de economische en maatschappelijke aspecten van deze ontwerpopgave. Alle presentaties zijn geactualiseerd – bijvoorbeeld aan de hernieuwde versie van de NEN 7250 – en de (vele) discussies en vragen van vorig jaar zijn erin verwerkt. Ook is er extra ruimte voor de forumdiscussies tussen sprekers onderling en met de zaal. De cursus is niet alleen interessant voor constructeurs en bouwkundigen, maar ook voor de solar industrie zelf.

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een automatische notificatie van uw aanmelding. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Op het moment dat er voldoende animo is, zullen de deelnemers een definitieve bevestiging ontvangen met details. De factuur volgt per separate e-mail. Geeft u alstublieft duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het e-mailadres voor facturatie inclusief een eventueel inkoopnummer. Eventuele overige zaken/vragen kunt u aangeven bij ‘Opmerkingen’. 

Informatie

Bouwen met Staal 088-3531212 of E-mail opleidingen@bouwenmetstaal.nl

Afb.: Bedrijfsgebouw MAN RosiervandenBosch, ontw. en foto's: Architéma Architectuurstudio.