Juridische aspecten
Deze cursus bestaat uit twee cursusdagen en is weer helemaal up to date anno 2025. De cursus wijst projectleiders, projectleiders/constructeurs en verkopers de weg door het brede stelsel van regels voor het bouwen in Nederland. Het accent ligt op de regels voor het ontwerpen. Aan bod komen onder meer contractvormen, contractvorming, algemene voorwaarden en (keten) aansprakelijkheden.
« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursusAltijd al op een laagdrempelige en interactieve manier in aanraking willen komen met juridische aspecten van de bouw? Volg dan onze cursus ‘Juridische Aspecten’ en leer uw juridische positie kennen in het bouwproces.
Alexandra Boot, zeer ervaren bouw- en vastgoedadvocaat, bespreekt tijdens de cursus onder meer contractvormen, contractvorming, algemene voorwaarden en (keten-)aansprakelijkheden op een begrijpelijke manier. Na afloop heeft u duidelijkheid verkregen over diverse vragen zoals ‘Wie is aansprakelijk voor het bezwijken van een verbinding wanneer de constructeur de detailberekeningen heeft overgelaten aan de bouwer?’ en ‘Hoe dient het risico van de oorlog in Oekraïne meegenomen te worden in contracten?’. Tijdens de cursus is er uiteraard ruimte om ook zelf vragen stellen.
Hot topics
- Nieuw hot topic: Nieuwe energiewetgeving en netcongestie. De energietransitie is noodzakelijk, maar brengt juridische en infrastructurele vragen met zich mee. Netcongestie is een steeds groter obstakel voor bedrijven en ontwikkelaars. De invoering van de Energiewet, de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de aankomende Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) wijzigt de spelregels voor energie-infrastructuur en vastgoedontwikkeling. Gemeenten krijgen vergaande bevoegdheden, warmtenetten worden deels genationaliseerd en er komen nieuwe eisen voor energieopslag en flexibele contracten.
- Blijvend hot topic: Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging. Deze wetten zijn in eerdere cursussen ruim aan bod gekomen, maar een jaar na inwerkingtreding is het goed om ervaringen te delen.
- Blijvend hot topic: Duurzaamheid en ESG. ESG-duurzaamheidswetgeving blijft impact hebben op de gehele waardeketen. Het is belangrijk dat organisaties hun aansprakelijkheids- en procesrisico’s begrijpen, zodat zij beter kunnen inspelen op de vraag van hun klant. De strategie, administratie en verslaggeving moeten op orde zijn.
Bestemd voor
Projectmanagement en verkoop binnen grote organisaties, projectleiders/constructeurs binnen kleine organisaties. En iedereen die in het bouwproces (met name aan de ontwerpende zijde) een rol speelt en zijn juridische positie wil kennen.
Niveau
HBO
Constructeursregister
Het Constructeursregister kent de cursist 3 punten toe voor het volgen van deze cursus.
Datum en tijd
7 en 14 mei 2025.
15:00 -21:00 uur.
Waar en wanneer
De Vechtsebanen, Mississippidreef 151 in Utrecht.
Programma
Dag 1
Contracteren
• Precontractuele fase; intentieovereenkomst
• Werken in ketens , samenwerkingsvormen
• Algemene voorwaarden
• Contractstukken en rangorde
• DNR
Dag 2
Uitvoeringsfase
• Aansprakelijkheid; waarschuwingsplicht tijdens uitvoering
• Meer- en minderwerk
• Aansprakelijkheid voor bouwgebreken
• Opleveringsproblematiek
• Garantiebepalingen
• Geschillenregeling
Kosten en studiemateriaal
De prijs is € 1.665,- voor bedrijfsleden vereniging BmS en € 1.970,- voor overige belangstellenden.
De cursusprijs is inclusief syllabus en exclusief BTW.
Aanmelden
Gelieve zich uiterlijk 2 weken voor de aanvangsdatum via de 'Meld je aan'-button boven- of onderaan deze pagina aanmelden. Iedere deelnemer voor zich.
U ontvangt een automatische notificatie. Op het moment dat er voldoende animo is ontvangt u een definitieve bevestiging.
Geeft u s.v.p. duidelijk de tenaamstelling van de factuur op alsmede het E-mailadres voor facturatie!
Bij ‘Opmerkingen’ kunt u het eventuele inkoopnummer of overige opmerkingen kwijt.