Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staal is c2c

« terug naar Duurzaam

De filosofie van Cradle to Cradle (C2C) breekt een lans voor toepassing van bouwmaterialen en -producten die recyclebaar of liever nog upcyclebaar zijn. Upcycling staat voor recycling van gebruikt materiaal tot nieuw materiaal met betere eigenschappen en kwaliteiten. Staal is recyclebaar én upcyclebaar en daarmee in de wieg gelegd voor Cradle to Cradle.

 

De kringloop gesloten

Cradle to Cradle gaat ervan uit dat – analoog aan de voedselketen – een materiaal, product, ontwerp of gebouw een volledig gesloten kringloop beschrijft ('van de wieg tot de wieg').


De geestelijke vaders van Cradle to Cradle:
architect William McDonough en chemicus Michael Braungart.

In dit scenario is geen plaats voor ongebruikt afval. Afval is nu de grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe materialen: 'afval is voedsel'.Gebruikte bouwmaterialen worden, na demontage van een gebouw, ingezet bij de productie van nieuwe materiaal (recycling) of opnieuw als bouwmateriaal toegepast, bijvoorbeeld in een nieuwe bouwproject (hergebruik). Staal is zo'n materiaal: staal heeft de kringloop gesloten.

Betere kwaliteit, minder materiaal
Cradle to Cradle maakt nadrukkelijk de overstap van recycling naar upcycling.

Upcycling resulteert in nieuwe materialen die zich lenen voor dezelfde toepassingen als het oorspronkelijke materiaal en zelfs hoogwaardigere toepassingen aankunnen. Staal is bij uitstek geschikt voor upcycling.

Een profiel met staalkwaliteit S235 is bijvoorbeeld om te smelten tot de hogere kwaliteit S460.

Het recyclen van S235 tot S460 kost net zoveel energie als het recyclen van S235 tot S235.
Een S460-profiel bezit bovendien betere eigenschappen, bijvoorbeeld een hogere sterkte. Hierdoor is voor een constructiedeel minder materiaal nodig.

Bij deze 'dubbele winst' valt de iets hogere aanschafprijs van S460 (zo'n 9% hoger dan S235) in het niet.