Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Pilot kwaliteitsborging ‘succesvol’

Een pilot kwaliteitsborging verloopt succesvol, maar de invoering van de wet loopt nog niet op rolletjes.

« terug naar Nieuws

Een afvaardiging van Binnenlandse Zaken en kwartiermakers van het Instituut voor Bouwkwaliteit bezochten vorige week een ‘succesvol’ pilotproject voor private kwaliteitsborging. Dat gebeurde dinsdag 6 september bij het Zwolse woningbouwproject ‘Binnenhofjes’. Het project (de bouw van 48 sociale huurwoningen) is één van de drie projecten die Nijhuis Bouw uit Rijssen en Nieman Kwaliteitsborging tot stand brengen volgens de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB).  Zij lopen daarmee vooruit op de wet die 1 januari 2017 van kracht met wordt, maar of dat gehaald wordt is de vraag omdat hierover nog veel gesteggel bestaat.

De beide bouwpartners gaven inzicht in de aanpak en resultaten van het project, waarvoor door Nieman een zogenaamd dashboard is ontwikkeld dat het mogelijk maakt om structureel toe te werken naar een compleet ‘as built’ dossier op het moment van oplevering. Het dashboard is met hulp van Nijhuis Bouw doorontwikkeld en volgens Nieman ‘een goed werkbaar hulpmiddel geworden om risico’s en beheersmaatregelen inzichtelijk te maken’. Nijhuis werkt met vaste partners en is daarmee goed in staat Nieman te voorzien van de voor hem relevante informatie op het juiste moment. Daarnaast heeft Nijhuis een eigen gemaakte applicatie voor kwaliteitsborging.

Op de Praktijkdag ‘Kwaliteitsborging voor het bouwen’ op 23 november 2016 in Cinemec te Utrecht wordt een en ander nader toegelicht  Klik hier voor meer informatie  en inschrijven.

Het Instituut voor Bouwkwaliteit, dat de implementatie van de wet begeleidt en pilotprojecten stimuleert, moest onlangs weer een tegenvaller incasseren. Tijdens het laatste stuurgroepoverleg stapte de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht uit het overleg te stappen. Klik hier voor meer achtergronden en reacties.