Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Veelzijdig

Staal biedt ongekende mogelijkheden bij het ontwerpen, uitvoeren, gebruiken én opnieuw gebruiken van gebouwen.

 

« terug naar Thema's
Veelzijdig

• Veelzijdigheid staat óók voor het scala aan opties om een staalconstructie brandwerend te maken. Niet alleen brandwerend bekleden (beplaten, bespuiten), maar ook bouwkundig integreren, omhullen met beton, vullen met beton, vullen met water, brandwerend verven, dimensioneren op brand, staal buiten het gebouw toepassen of gevels openhouden.

• bij hallen tot zo’n 5 m hoogte gelden geen eisen voor de brandwerendheid van de hoofddraagconstructie en zijn geen beschermende maatregelen nodig.

• het materiaal staal zelf is onbrandbaar. Bovendien produceert staal geen rook. Het werkelijk gedrag van een complete stalen bouwproduct hangt af van zijn samenstelling. Zo zijn een coating of isolatiemateriaal mede bepalend voor het brand- en rookgedrag van een stalen gevelplaat.

Drager van architectuur

• staal geeft vrijheid in architectuur. Bij een staalconstructie zijn de meest uiteenlopende hoofdvormen, plattegronden en afwerkingen uitvoerbaar. Het gebouw krijgt precies het karakter en de uitstraling, die de architect voor ogen heeft. Van open en transparant tot gesloten en intiem. Van expliciet tot ingetogen. De stedebouwkundige inpassing kan variëren van logisch onderdeel binnen de context tot aangename verrassing voor de omgeving.

City marketing? Met staal!

• tientallen bewerkingstechniek zjn voorhanden om van een stalen halffabrikaat een specifiek bouwproduct te maken. Zo kun je een staalplaat zetten en kanten, rolbuigen, rolvormen en dieptrekken, knippen, ponsen en snijden en tenslotte lassen, felsen of bouten.

• met staal kun je bijna overal bouwen. Vooral dankzij het lichte gewicht en de handzame afmetingen van de elementen leent staal zich zelfs voor bouwen op zwakke ondergronden of bouwen op kleine, ingesloten locaties.

• je gebouw een eigen gezicht geven. Dat gaat gemakkelijk met staal. Voor gevel - en dakbekleding is een assortiment aan staalsoorten, staalkwaliteiten en bewerkingsopties beschikbaar.

• extra beschermen tegen weer en wind? Keuze genoeg: beitsen, stralen, thermisch verzinken, het aanbrengen van metallieke deklagen en aluminiseren.

Onhoorbaar goed

• staal staat garant voor een goede geluidsisolatie. Zo bereiken lichte, twee of meerlaagse vloerconstructies een hoge geluidsisolatie door ze onderling te ontkoppelen via volledige dilataties of door het gebruik van verende elementen tussen onder- en bovenlaag.

• staal speelt in op maatschappelijke ontwikkelingen en trends. Zo brengt de individualisering van de samenleving een diversiteit aan woonvormen en -patronen met zich mee. Met staal maak je ‘persoonlijke’ woningen en appartementen: afgepast op gezinsgrootte en - samenstelling, levensstijl, status en aspiraties. Bovendien kan de ‘woonconsument’ al in de vroegste ontwerpfase meebeslissen over uiterlijk en indeling van zijn toekomstig thuis.

Een tijdloos materiaal

• staal is van alle tijden. Zo werd binnen de Nederlandse woningbouw in de eerste helft van de vorige eeuw al regelmatig gekozen voor een staalskelet. Argumenten: hoge bouwsnelheid en lage bouwkosten.

• met staal ga je op safe, ook als functie en gebruik van het gebouw niet vooraf vastliggen. Als de koper of huurder zich heeft aangediend, kan het gebouw snel op maat worden gemaakt. Of het nu gaat om een kantoor, magazijn, werkplaats of showroom.