Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

woninguitbreiding Goingarijp

De uitbreiding van woning De Haan in Goingarijp (Fr.) overstijgt zijn bestemmingsplan-status van ‘bijgebouw’. De toevoeging – een ontwerp van Borren Staalenhoef Architecten – oogt en functioneert als een volwaardig tweede huis. Ondanks óf misschien wel dankzij het contrast in hoofdvorm en materialisering presenteren de nieuwe aanbouw en de bestaande hoofdwoning zich als een vanzelfsprekend ensemble.

« terug naar Nieuwsbrief Architect + Staal

De bestaande woning dateert van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Het is een van de eerste huizen in de uitbreidingswijken aan de westzijde van de kleinschalige dorpskern. Het ontwerp van Atelier 3 architecten draagt de typische karakteristieken van de moderne woning uit die tijd: geen blokkendoos met zadel- of tent dak, maar een ‘afwijkend’ volume met aan de west- en zuidzijde hellende daken die doorlopen tot op het maaiveld, om op de hoek een beglaasde serre te vormen voor het onbelemmerde uitzicht over het water. De woning gaat geheel gehuld in het indertijd modieuze, lichtgrijze breuksteen, afgezet met glimmertjes.

Op den duur wordt het huis toch als te klein ervaren. De huiseigenaren willen hun hobby, het verzamelen van moderne kunst, de ruimte geven zónder hiervoor (nog meer) woon- en slaapruimte op te geven. Borren Staalenhoef Architecten vervult deze wens met een uitbreiding op het nog vrije, noordelijke deel van de kavel. Om de nieuwbouw helemaal kwijt te kunnen, wordt de bestaande aanbouw (garage en carport) verwijderd.

De nieuwkomer maakt de tongen los in Goingarijp: het doosvormige volume, bekleed met platen van weervast staal, is een wel zeer gewaagde tegenvoeter van de omliggende, conventionele bebouwing. Maar kwaliteit went snel.

De hoofdvorm en de weervast stalen afwerking verlenen het huis zijn stoere aanblik. Weervast staal (ook wel bekend onder de merknaam ‘Cor-Ten staal’) is een staalsoort die dankzij een relatief hoog koperpercentage (0,2–0,5%) na enige tijd in de buitenlucht niet meer corrodeert. Het staal heeft dan een ondoordringbare, roodbruine buitenhuid gekregen die het materiaal eronder afschermt van zuurstof. Hierdoor valt het corrosieproces nagenoeg stil. Afhankelijk van plaatdikte en klimatologische omstandigheden neemt het staal per 100 jaar nog slechts 0,5 mm in dikte af.

De 3 mm dikke weervast stalen platen zijn zowel horizontaal als verticaal aangebracht. De geleding en ritmiek die zo ontstaat, nuanceert het robuuste uiterlijk en relativeert de stevige gebouwmassa. Bovendien is de woning aan de straatzijde opengewerkt met (v.l.n.r.) een inham voor de oprit naar de inpandige garage, een brede glazen pui voor de grote werkkamer, een matglazen wand voor de toiletgroep en een glazen entreedeur. Weervast stalen lamellen in de uitkragende zijwand houden de wacht bij de garage-oprit. Dezelfde lamellen, maar dan draaibaar, sieren de achtergevel bij het binnenterras. Dit ‘balkon op de begane grond’ is direct toegankelijk vanuit de slaapkamer en badkamer en biedt een panoramische uitkijk op de omgeving.

Aannemingsbedrijf A. Fekken leverde de woninguitbreiding begin 2013 op. TSV Metaalbouw verzorgde de gevels, daklijsten en lamellen in weervast staal.