Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Herbestemming winkelpanden Hoogstraat, Rotterdam

Wat zou ’t toch mooi zijn als oude, af te danken constructiedelen een nieuwe bestemming vinden in een nieuwe constructie. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Zo mooi is ’t bij de herbestemming van drie voormalige retailgebouwen aan de Hoogstraat in Rotterdam, naar ontwerp van Rijnboutt.

« terug naar Nieuwsbrief Architect + Staal

De drie panden dateren van de wederopbouwperiode (jaren ‘40/’50) van de vorige eeuw. De gevels bezitten een bijzondere status en blijven bij de herbestemming dan ook gehandhaafd. Het oorspronkelijke betoncasco voldoet echter niet meer aan de huidige eisen en maakt daarom plaats voor een staalskelet met staalplaat-betonvloeren.

Alle kolommen en liggers van het staalskelet zijn de restanten van bestaande staalconstructies van gebouwen die overbodig zijn geworden. Na demontage worden de onderdelen van deze constructies nu hergebruikt in de constructies van de winkelgebouwen. De oude constructies fungeren hierbij als ‘donorskelet’. Constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs heeft nauwgezet onderzocht welke ‘tweedehands’ profielen geschikt zijn voor hergebruik in de Hoogstraat 168–172. Uiteindelijk zijn zo’n 100 van deze profielen verwerkt, in totaal ongeveer 27 ton staal.

De gebouwen hebben in de loop der jaren altijd meerdere functies verenigd. Diverse kledingzaken en de bekende snackbar van Bram Ladage waren er gevestigd. Het herbestemmingsontwerp van Rijnboutt voorziet in een nieuwe invulling met uitsluitend winkelunits die passen bij de hedendaagse winkelformules.

De vernieuwde gebouwen gaan dit onder meer faciliteren met een verbeterde ontsluiting (met roltrappen) voor het winkelend publiek en een ruimere vrije indeelbaarheid. De oorspronkelijke vijf bouwlagen, met hier en daar verspringingen, worden teruggebracht tot drie egale en aanzienlijk hogere verdiepingen. De begane grond biedt straks ruim 520 m2 winkeloppervlakte. De twee winkelverdiepingen leveren elk zo’n 350 m2 en de benodigde secundaire ruimten.

Naar ontwerp van IMd worden de ‘nieuwe’ staalconstructies van de drie gebouwen afzonderlijk opgebouwd. Ze blijven ook afzonderlijk staan. De gedeelde begane-grondvloer zorgt voor schakeling van de panden. Aan de monumentale gevels wordt een nieuwe, beglaasde entree toegevoegd.
De oplevering aan opdrachtgever Kroonenberg vindt in de loop van dit jaar plaats.

  • Afbeeldingen: Stieber Fotografie / Rijnboutt / IMd

ADO, april 2017