Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Kantoor Plantronics, Hoofddorp

Meer nog dan een fitnesscenter of een salarisverhoging draagt een duurzame en mensgerichte indeling en inrichting van het kantoorgebouw bij aan het welbevinden en de productiviteit van de gebruikers. Het nieuwe kantoor van Plantronics in Hoofddorp heeft zo’n indeling en inrichting, dankzij gezamenlijk optrekken van de architectenbureaus William McDonough + Partners, N30 en Gensler en opdrachtgever Plantronics.

« terug naar Nieuwsbrief Architect + Staal

Het kantoorgebouw van Plantronics is inmiddels de zevende telg van de familie duurzame gebouwen op Park 20|20, het full service businesspark in Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. Park 20|20 CV, de ontwikkelingscombinatie van VolkerWessels, Reggeborgh en Delta Development Group, heeft het 92.000 m2 grote park opgezet naar de principes van Cradle to Cradle.

Het nieuwe kantoor dient als Europees hoofdkwartier van Plantronics. Dit van oorsprong Amerikaanse bedrijf ontwikkelt en produceert audiocommunicatiesystemen en -producten voor bedrijven en consumenten. Het gebouw van 3.300 m2 biedt kantoorruimte aan ruim 120 medewerkers en een experience-center voor de beleving van verschillende vernieuwende audio-toepassingen van Plantronics. Onder het drielaagse gebouw huist een parkeerkelder van circa 2.100 m2 voor 54 auto’s.

Bouwprojecten op Park 20|20 kenmerken zich door een actieve betrokkenheid van de opdrachtgevers en latere eigenaars/gebruikers van de gebouwen. Bij dit project heeft Plantronics al vanaf de vroegste ontwerpfase meegedacht en meegewerkt aan het interieur en daarbij haar specialistische kennis en ervaring in het oplossen van geluidsvraagstukken aangewend om de akoestiek in het kantoor tot in de puntjes voor elkaar te hebben.

Uit onderzoek van Plantronics blijkt namelijk dat bij 40% van de Nederlandse werknemers de productiviteit negatieve invloed ondervindt van (achtergrond)geluiden van collega’s, met name in open kantoorruimten. Natuurlijke geluiden kunnen deze invloed aanzienlijk verminderen, zo wijst de studie uit.

Daarom heeft Plantronics in het gebouw drie watervallen laten plaatsen, een op elke verdieping. Overal in het gebouw zijn geluidsprekers geïnstalleerd om het geluid van de waterval door het interieur te verspreiden. De boxen zijn verbonden met een speciaal soundmasking systeem. Dit systeem produceert een niet-storende ruis waarmee de geluidsprikkels in het gebouw afnemen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld hardop discussiërende medewerkers – indien nodig – nauwelijks meer te horen voor hun naaste collega’s.

De ongewenste afleiding op de werkvloer is verder tegengegaan met geluiddempende en -afstotende materialen op de wanden, plafonds en vloeren. Tussen de kantoorruimten en het experience-center is een crystal wall geplaatst. Deze scheidingswand bezit een kristalstructuur van geluidsabsorberend materiaal.

Om van het gebouw ook een écht Cradle to Cradle-gebouw te maken, is gekozen voor een lichte, demontabele en herbruikbare stalen draagconstructie. Het staalskelet is gebouwd op de half verdiepte parkeerkelder en ingevuld met kanaalplaten voor de verdiepingvloeren, houtskeletbouw-, vlies- en groengevels en een stalen dak. De uitvoering ging in mei 2015 van start. Eind 2015 was het gebouw wind- en waterdicht.

Via een WKO-installatie in de technische ruimte is het kantoor aangesloten op de duurzame energievoorziening van Park 20|20. De WKO-installatie is binnen een dag opgebouwd uit geprefabriceerde modules. Met 158 zonnepanelen op het dak voorziet het gebouw voor minstens een kwart in de eigen energiebehoefte. Het energiegebruik wordt beperkt via onder meer LED-verlichting en intelligente regeltechniek. Een wateropvangsysteem zorgt voor het filteren, zuiveren en hergebruiken van water. Een beeldscherm in de ontvangsthal laat zien hoeveel energie is opgewekt en hoeveel is bespaard op uitstoot van CO2.

Door deze combinatie van maatregelen, gericht op duurzame energie en recycling en hergebruik van materialen, is het kantoorgebouw onlangs bekroond met het BREEAM-NL oplevercertificaat Excellent.

De advisering op het gebied van duurzaamheid en bouwfysica werd verzorgd door DGMR. Van der Vorm Engineering maakte het constructief ontwerp. Aannemer IBB Kondor heeft het gebouw in juli 2016 nagenoeg geheel turnkey opgeleverd. De officiële opening is afgelopen dinsdag 4 april gevierd.

  • Afbeeldingen: Alkondor, Park 20|20 CV.

ADO, april 2017