Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tweede schil met staal

Bouwpartijen proberen sinds mei met staalframebouw een renovatieconcept voor rijtjeswoningen in de markt te zetten.

« terug naar Nieuws
Tweede schil met staal

Naast het door TUD-studenten ontwikkelde renovatieconcept Prêt-à-Loger, dat dit weekeinde op de derde plaats eindigde bij de Solar Decathlon 2014, is er nu ook Renolution. De nieuwe renovatiemethode om oudere (portiek)woningen grootschalig en eenvoudig bouwkundig om te vormen voor energieneutraliteit werd in mei tijdens Building Holland in Amsterdam RAI gepresenteerd. Ook hier gaat het om een tweede schil.

De initiatiefnemers, waaronder Nieman en Trebbe, hebben hun methode inmiddels gepatenteerd. Voor de conversie van een woning worden uitzonderlijk goed isolerende dak- en gevelelementen toegepast in een door de klant te kiezen afwerking (inclusief de passende kozijnen, de beglazing en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen). De elementen worden op en aan de woningen gemonteerd met een constructie uit staalframebouw. Door een relatief licht stalen frame te nemen, zijn geen extra maatregelen nodig (verbreding en verzwaring van de funderingen), en dus ook geen sloop- en andere overlast veroorzakende werkzaamheden. Het bouwtempo van de Renolution-methode zou slechts drie dagen zijn.

De staal-kennis bij renovatieconcept wordt geleverd door CFP Engineering (Cold Formed Profile Engineering)  in Ridderkerk. De oprichter won in 2006 de onderzoeksprijs van de StudentenSTAALprijs met onderzoek aan de TU Delft naar ontwerp en toepassing van staalframebouw.

De samenwerkende partijen gaan ervan uit dat verduurzaming van de woningvoorraad vooral bij corporaties een nijpend probleem wordt, als de energiekosten blijven stijgen, de overheid strengere maatregelen eist en corporaties de woonlasten van huurders laag willen houden. (Bouwen met Staal, 14 juli 2014)