Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Stalen huid voor renovatieconcept

Deze zaterdag wordt bekend of het Prêt-à-Loger-concept met staalconstructie in de prijzen valt.

« terug naar Nieuws
Stalen huid voor renovatieconcept

Dan wordt namelijk de uitslag bekend gemaakt van de Solar Decathlon 2014, de duurzaam-bouwenwedstrijd tussen twintig universiteiten. Prêt-à-Loger is de naam van de Delftse inzending. Het renovatieconcept voor een energieneutraal rijtjeshuis is sinds vrijdag 27 juni al te bekijken naast de paleistuinen van Versailles, samen met alle andere inzendingen.

Het studententeam van de faculteit Bouwkunde heeft het oerhollandse rijtjeshuis, waarvan er in Nederland ongeveer 1,4 miljoen staan, met een geprefabriceerde, thermisch verzinkte staalconstructie voorzien van een tweede huid. Behalve de kasconstructie, die een energetische functie vervult, worden ook pv-cellen toegepast.

Hoofdbegeleider van het team is Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde; hij hoopt het systeem te kunnen doorkoppelen naar andere woningtypen. Het concept is onder meer tot stand gekomen met het innovatieprogramma Energiesprong. Belangrijkste marktpartij is TBI Holdings.

De Solar Decathlon is een competitie tussen twintig universiteiten uit de hele wereld. De naam decathlon zegt het al: de huizen worden getest en beoordeeld op tien onderdelen. Naast de daadwerkelijke metingen van het stroomverbruik (licht, tv, wasmachine, koken etc.) reikt de jury tussentijds prijzen uit voor de volgende zes onderdelen: communicatie & sociaal bewustzijn, architectuur, duurzaamheid, stedelijk ontwerp, transport & betaalbaarheid, techniek & bouw en energie-efficiëntie. Op zaterdag 12 juli maakt de jury de overall winnaar bekend. (Bouwen met Staal, 7 juli 2014)