Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Lucky Knot: meervoudige verbinding

De ring van Möbius blijft terugkeren in het werk van Next architects, dat met de voetgangersbrug Lucky Knot in China weer een wonderlijke oeververbinding achterlaat.

« terug naar Nieuws

Publieke ruimte, recreatie, attractie en routing. De zojuist opgeleverde voetgangersbrug Lucky Knot in de miljoenenstad Changsha meet 185 m lang en 24 m hoog en verbindt verschillende niveaus; oevers, een weg, een hoger gelegen park en alle verbindingen daartussen. Welbeschouwd gaat het om een tweelaagse boogbrug. De hoofdvorm (en routing) ontstaat door de verschillende kruisingen aan elkaar te knopen.

De vorm refereert aan Chinese knoopkunst maar is geïnspireerd op de ring van Möbius. Die dook bij Next architects eerder al op in Folly Het Elastisch Perspectief (Carnisselande,  Barendrecht), waarmee het bureau de Nationale Staalprijs 2014 won, en in De Melkwegbrug in Purmerend, dat voor de Chinezen aanleiding was het bureau voor een ontwerp uit te nodigen.

Kennis van de lokale context van het Chinese team was hierbij cruciaal, aldus het bureau. De brug is door CNN in de reeks 'Bridges that break the mold' uitgeroepen tot 'een van de meest spectaculaire en baanbrekende bruggen ter wereld'.

Baanbrekend is de brug in elk geval niet op gebied van materiaalbesparing. Evenmin vormt het een efficiënte manier om van A naar B te komen. Wel tracht het bureau meerdere functies te integreren en tegelijkertijd ‘schoonheid toe te voegen’ aan het conventionele brugconcept. 'Bold new designs can transform previously bland bridges into new incredible landmarks', aldus een reactie uit de pers.

Bron en beeld: Beeld: © NEXT architects, fotograaf: Julien Lanoo